Τσίπρας: Αποτέλεσμα ανευθυνότητας της τουρκικής ακτοφυλακής το περιστατικό στα Ίμια

Αυστηρό μήνυμα προς την Αγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο υπουργείο Ναυτιλίας, στον απόηχο του εμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού στα Ιμια από τουρκική ακταιωρό. Οπως είπε χαρακτηριστικά «η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής της ακεραιότητας», και «η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που παίζει παιχνίδια». Παράλληλα, έκανε λόγο για στάση ανευθυνότητας της τουρκικής ακτοφυλακής που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

«Η ελληνική ακτοφυλακή είναι εγγυητής της ασφάλειας στα θαλάσσια σύνορά μας σε στενή συνεργασία με τη Frontex. Τα θαλάσσια σύνορα δεν είναι μόνο δικά μας αλλά και ολόκληρης της Ε.Ε. κι αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψη όσοι φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες. Οι προκλήσεις και η επιθετική ρητορική έναντι κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους της Ε.Ε. στρέφεται ενάντια ολόκληρης της Ε.Ε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ αναφερόμενος στο πρόσφατο περιστατικό στα Ιμια είπε: «Τις τελευταίες μέρες υπήρξαν περιστατικά που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Το πρόσφατο περιστατικό ήταν αποτέλεσμα μιας ανεύθυνης στάσης από την πλευρά της τουρκικής ακοτυοφυλακής που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Το μήνυμα μας είναι σαφές. Οι άνδρες και γυναίκες του λιμενικού σώματος βρίσκονται στο Αιγαίο για να σώζουν ζωές. Η Ελλάδα δεν θα ανεθχεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και τον κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που παίζει παιχνίδια αλλά μια χώρα στον σκληρό πηρύνα της Ε.Ε. που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας. Κάποιους τους ενοχλεί η αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή αλλά τους καλούμε να συμβιβαστούν με αυτή την πραγματικότητα που επιβάλλει τήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας. Με απόλυτη ψυχραιμία θα διαφυλάξουμε τη σταθερότητα που τόσο ανάγκη έχει η περιοχή μας. Η θρασύτητα και προκλητικότητα δεν είναι μόνο στάση ανευθυνότητας αλλά και δειλίας».

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός συνεχάρη την ηγεσία και τη δύναμη του Λιμενικού Σώματος για τις επιτυχίες τους, λέγοντας ότι επιτελούν το καθήκον τους, κάτω από δύσκολες συνθήκες πάντα με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Αναφέρθηκε στις επιτυχίες του Λιμενικού Σώματος και επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, συνολικά, κατά τον τελευταίο χρόνο, κατασχέθηκαν πάνω από 14 τόνοι ναρκωτικών ουσιών και έγιναν πάνω από 490 συλλήψεις διακινητών, που συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω από τα στελέχη του Λιμενικού σε επιχειρήσεις, υψηλής επικινδυνότητας. Ενώ και για το λαθρεμπόριο καπνικών, έγιναν 140 συλλήψεις και κατασχέθηκαν πάνω από 45 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα, με εκτιμώμενο κόστος δασμών στα 9 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα