Τσίπρας: Ανακάμπτει η χώρα – Διεκδικούμε τη σωστή λύση για το χρέος!

«Χάρη στην από κοινού προσπάθεια όχι μόνο αντεπεξήλθαμε αλλά καταφέρνουμε να αλλάξουμε αποφασιστικά την εικόνα της χώρας» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του ΣΕΒ.

«Η Ελλάδα από χώρα παρίας γίνεται παράδειγμα πολιτικής σταθερότητας και ανάκαμψης. Η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος γίνεται μέρος της λύσης. Αυτό αποδεικνύει η εντυπωσιακή μας πορεία για την οριστική έξοδο μας από τα μνημόνια. Αυτό αποδεικνύει και ο ρόλος μας ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας τόσο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο όσο και στα Βαλκάνια», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στο θέμα των Σκοπίων μιλώντας για «προοπτική λύσης που διαγράφεται στην δύσκολη αλλά αναγκαία διαπραγμάτευση με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Υποστήριξε ότι ακριβώς αυτή η στάση που διαμορφώνει μια νέα εικόνα για την Ελλάδα διεθνώς. Και ενισχύει το ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας σε μια περιοχή που στροβιλίζεται σε μια δύνη παράλληλων κρίσεων, όπως συμβαίνει αυτές τις μέρες στην Ιταλία, αλλά και εδώ και αρκετό καιρό στην Τουρκία.

Εκτίμησε ότι μια λύση θα δημιουργήσει «νέα προοπτική συνεργασίας με όλες τις χώρες της περιοχής μας και θα ανακόψει ταυτόχρονα βλέψεις οικονομικής και πολιτικής κυριαρχίας άλλων δυνάμεων, όπως της Τουρκίας, για παράδειγμα».

Η οικονομία

Ο πρωθυπουργός έκανε αναλυτική αναφορά στα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των εξαγωγών αλλά και τις επενδύσεις που ανακάμπτουν, και ανέρχονται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

«Δεν θεωρούμαστε πια μια διεφθαρμένη και αναποτελεσματική οικονομία όπου κανείς δεν ξέρει τι τον περιμένει. Υπάρχουν αδιάβλητοι κανόνες ανταγωνισμού και κανόνες ίσης μεταχείρισης για όποιον επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας», τόνισε.

«Τα δεδομένα αυτά θα αποτελέσουν και το διαβατήριο μας για την έξοδο της χώρας στις αγορές με το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018» συμπλήρωσε.

Αποσκοπούμε στη μείωση των φορολογικών βαρών

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα κέρδισε ξανά και την αξιοπιστία της. «Τα στοιχεία της Eurostat, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, επαληθεύουν πια, κάθε χρόνο, τις δικές μας προβλέψεις. Και σε ότι αφορά τα επόμενα χρόνια προβλέπονται δημοσιονομικά περιθώρια, πέραν των στόχων που θα πρέπει να συνεχίσουμε να επιτυγχάνουμε για διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία τόσο έναντι των εταίρων όσο και έναντι των αγορών. Θα τα αξιοποιήσουμε και αυτά με υπευθυνότητα και σχέδιο, αποσκοπώντας ταυτόχρονα σε δύο στόχους: Στη μείωση των φορολογικών βαρών με παράλληλη ενίσχυση των αναπτυξιακών ρυθμών και στην αύξηση της απασχόλησης».

Σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το χρέος

Αναφορικά με την τέταρτη αξιολόγηση ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι «θα είμαστε – έτοιμοι για το κλείσιμο όλων των τελευταίων εκκρεμοτήτων», ενώ για το χρέος δήλωσε ότι «βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι συζητήσεις για την τελική διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Διεκδικούμε μια λύση βιώσιμη στο χρόνο που δε θα αφήνει περιθώρια αμφιβολίας ως προς την προοπτική της οικονομίας μας και θα υποστηρίζει την αναπτυξιακή της δυναμική. Τώρα είναι η σειρά των εταίρων μας, να δώσουν με μια κίνηση έμπρακτης εμπιστοσύνης και αναγνώρισης των προσπαθειών μας, τη σωστή λύση, που όλοι περιμένουν να ακούσουν. Η συμφωνία – πλαίσιο του περσινού Ιουνίου είναι η σωστή βάση που περιμένει την κατάλληλη εξειδίκευση, και είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε στην καλύτερη δυνατή συμφωνία προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της ευρωζώνης

Ο ρόλος της Ιταλίας

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ειδικά σήμερα, εν μέσω της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, που επηρεάζει βαθιά το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών, η θετική κατάληξη της Ελληνικής περιπέτειας είναι πιο αναγκαία από ποτέ για το σύνολο της ευρωζώνης. Διότι ειδικότερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις όλοι κατανοούν ότι οι αποφάσεις στις οποίες θα καταλήξουμε πρέπει να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και τις ανάγκες της περιόδου και να θωρακίζουν την ελληνική οικονομία από αναταράξεις που δεν οφείλονται σε μας αλλά σε εξωγενείς παράγοντες. Και πάνω από όλα να θωρακίζουν την ίδια την Ευρώπη από την ανατροφοδότηση και τον ανακυκλισμό των κρίσεων».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «η Ευρώπη πρέπει να κοιτάξει κατάματα το πρόβλημα. Να αντιμετωπίσει τηδιάχυτη λαϊκή δυσαρέσκεια και την έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς και τις προτεραιότητες της. Διαφορετικά η πολιτική της κρίση θα είναι αυτή που θα γεννά και θα ανατροφοδοτεί τις νέες οικονομικές της κρίσεις και όχι το ανάποδο. Και η οικονομική κρίση θα δώσει τη θέση της σε μια γενικευμένη κρίση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Και επιτρέψτε μου την εκτίμηση, η αποφυγή μιας τέτοιας προοπτικής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εμβάθυνση της δημοκρατίας – όχι με την αμφισβήτηση της. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελάφρυνση της λιτότητας, με την εμβάθυνση της κοινωνικής και πολιτικής συνοχής. Και με ένα ενωσιακό όραμα που θα απαντάει στις αγωνίες και τις προσδοκίες των πολιτών της Ευρώπης».

Η εμπιστοσύνη

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «η ανάκτηση και κυρίως η διατήρηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία δεν είναι μια υπόθεση εύκολη. Θα ήταν λάθος και ανοησία να θεωρήσουμε ότι με το ημερολογιακό τέλος του προγράμματος, θα μας περίμεναν όλοι να μας δανείσουν με επιτόκια αντίστοιχα με της Γερμανίας για παράδειγμα».

Χαρακτήρισε κρίσιμο να δώσουμε δηλαδή το μήνυμα προς όλους, και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα ότι η Ελλάδα όχι μόνο μπορεί να διατηρεί τα δημόσια οικονομικά της σε τάξη, αλλά μπορεί και να ενισχύσει τη μεταρρυθμιστική της ορμή και φυσικά την αναπτυξιακή της πορεία χωρίς τη στενή επιτήρηση των εταίρων και χωρίς τον μνημονιακό μηχανισμό των εκταμιεύσεων.

Εκλογές στο τέλος της θητείας

Όπως είπε, δεδομένων των συνθηκών «πρέπει να μπει ένα τέλος στην διαρκή εκλογολογία που θέλει να τροφοδοτεί ανέξοδα αλλά και αδιέξοδα η αντιπολίτευση. Η πολιτική σταθερότητα σήμερα είναι κρίσιμος παράγοντας για την έξοδο από τη κρίση και την ανάκαμψη της οικονομίας. Οι εκλογές, επομένως, το λέω και από αυτό εδώ το βήμα θα γίνουν στην ώρα τους. Με τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης. Και να μην έχει κανείς την οποιαδήποτε αμφιβολία περί αυτού».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα