Τσίπρας: Άλλοι παραιτούνται για 23 χιλιάρικα και άλλοι κάνουν τον Κινέζο για 23 δισ. ευρώ

Με επίθεση προς αντιπολίτευση για Νοβάρτις αλλά και απάντηση στις επιθέσεις για Αντωνοπούλου άνοιξε την ομιλία στο Περιφερειακό Συνέδριο της Τρίπολης ο Αλέξης Τσίπρας.

Ειδικότερα αναφορικά με την υπόθεση Νοvartis και τις αλλεπάλληλες επιθέσεις από την αντιπολίτευση και ειδικά από εμπλεκόμενους με την κατηγορία της σκευωρίας τόνισε

«όταν σε κάποια μεγάλα συμφέροντα, που διαπλέκονται με τμήματα του πολιτικού κατεστημένου, και μιας κακομαθημένης ελίτ, δίνεται χώρος για να απομυζούν τα δημόσια έσοδα, και να κερδοσκοπούν σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής, ακόμα και με την Υγεία του ελληνικού λαού, με το φάρμακο, τότε δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια κομματική σκευωρία, πολιτική ρεβάνς, ή προσωπική εκδίκηση. Έχουμε να κάνουμε με ένα καρκίνωμα, που αν δεν ξεριζωθεί οριστικά, θα μολύνει την κοινωνία και θα στέκεται εμπόδιο σε κάθε βήμα προς την ανάπτυξη».

Στο αντίποδα τοποθέτηση την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καταθέτοντας ως απόδειξη τη στάση της στο θέμα της πρώην αναπληρώτριας υπουργού αφήνοντας την αιχμή ότι άλλοι με βαρύτερες κατηγορίες δεν παραιτούνται:

«Η δική μου κυβέρνηση δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση, και για κανένα λόγο, να συμβιβαστεί με οποιαδήποτε παρέκκλιση από την ηθική», είπε. «Την ηθική εκείνη όχι γενικά και αόριστα αλλά αυτήν την αξία που ορίζει ότι πάνω απ’ όλα είναι το συμφέρον του λαού και της χώρας, το δημόσιο συμφέρον».

«Σε ό,τι μας αφορά» συνέχισε, «δεν πρόκειται ποτέ, σε καμιά περίπτωση και για κανέναν λόγο, να συμβιβαστούμε με την ταύτιση του ηθικού με το νόμιμο. Για εμάς ότι γίνεται νόμιμα, δεν είναι αυτομάτως και εγγεγραμμένο στις δικές μας αξίες, στη δική μας ηθική».

Και στο σημείο αυτό επιτέθηκε στους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης:

«Κι ας μοιάζει για κάποιους άδικο, άλλοι να έχουν την ευθιξία και να παραιτούνται για 23 χιλιάρικα και άλλοι να κάνουν το Κινέζο για τα 23 δισεκατομμύρια, γιατί τόσο περίπου κόστισε το πάρτυ του φαρμάκου στον ελληνικό λαό. Αυτή η διαφορά καταδεικνύει στην πράξη ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

«Εκστρατεία μηδενισμού από τους εκφραστές του παλιού» 

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της οικονομίας  ο  πρωθυπουργός σημείωσε  πως «περνάμε οριστικά από την οικονομική και κοινωνική αιμορραγία στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην εύρωστη διαδικασία προόδου». Από την άλλη κατήγγειλε εκστρατεία μηδενισμού σε βάρος των προσπαθειών και επιτυχιών της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα πάντως τάχθηκε κατά ενός αφηγήματος τύπου «success story».

Πιο συγκεκριμένα σημείωσε ότι το πέρασμα στην ανάπτυξη «είναι πια φανερό, όχι μόνο στους οίκους αξιολόγησης, και στις απαιτητικές και συχνά ανάλγητες αγορές, αλλά και σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι:

Το ΑΕΠ, το τρίτο τρίμηνο του 2017  αυξήθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση.

·    Ενώ για το σύνολο του έτους προβλέπεται ανάπτυξη μεταξύ 1,6% και 1,8%, η μεγαλύτερη από το 2008.

·     Η ανεργία παραμένει υψηλή, αλλά καταγράφηκε τον Νοέμβριο του 2017 στο 20,9%.

·    Την ίδια χρονιά, το 2017, δημιουργήθηκαν, μέχρι το Νοέμβριο, 143.000 θέσεις απασχόλησης.  Οι περισσότερες από το 2001.

·     Οι εξαγωγές το 2017 ανήλθαν σε 28,8 δις ευρώ, από 25,4 το 2016, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 13,2%.
·      Η έξοδος στις αγορές, σε δύο συνεχόμενες απόπειρες, στέφθηκε από εξαιρετική επιτυχία.

«Όλα αυτά, και πολλά άλλα θετικά στοιχεία, σημαίνουν ότι αναγγέλλουμε ένα success story;» διερωτήθηκε. Και συνέχισε: «μακριά από μας κι από μένα προσωπικά μια τέτοια άποψη». Ωστόσο στο σημείο αυτό κατήγγειλε ότι «απέναντι» υπάρχει μια εκστρατεία μηδενισμού σε εξέλιξη. Πίσω της είπε « βρίσκονται δυνάμεις του παλιού, κύκλοι της ελίτ που μας χρεοκόπησε, κυκλώματα που αισθάνονται ότι τους χαλάσαμε τις δουλειές».

Και κλείνοντας αυτό το σκέλος της ομιλίας του έθεσε εκ νέου διαχωριστικές γραμμές:

«Ας είναι όμως όλοι βέβαιοι, ότι έχουμε την αισιοδοξία της βούλησης ότι η Ελλάδα δε θα γυρίσει ποτέ πίσω σε καθεστώς Ζήμενς, Νοβάρτις, θαλασσοδανείων, και σκανδάλων».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα