Τσίπρας:Η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει ανοιχτά σύνορα στην λιτότητα και κλειστά στους κατατρεγμένους ανθρώπους

tsipras117Αν δεν καταλήγαμε  σε συμφωνία τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, πρώτα απ’ όλα για τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και για κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιταλίαπου θα μετατρέπονταν σε «αποθήκες ψυχών», γι’ αυτό και η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε είναι σημαντική, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο διεθνές συνέδριο υπό τον τίτλο «Συμμαχία ενάντια στην λιτότητα, για τη δημοκρατία στην Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ρότα, προσθέτοντας «δεν μπορεί να έχει ανοιχτά σύνορα στην λιτότητα και κλειστά στους κατατρεγμένους ανθρώπους», προσθέτοντας ότι αν η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις κρίσεις, τότε δεν έχει μέλλον.

Κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης να υψώσουν δημοκρατικό ανάχωμα στην ακροδεξιά και τον ναζισμό.

«Η Ευρώπη είτε θα επανιδρυθεί στην βάση των ιδρυτικών της αρχών και της πολιτικής ισοτιμίας των κρατών, είτε δεν θα προχωρήσει για πολύ, ενωμένη» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Η ακραία φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες, πάνω απ’ όλα συντείνουν στο να εγκαθιδρυθεί η ηγεμονία των ιδεολογιών του φόβου και του μίσους τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. Ποιος θα πίστευε ότι φαβορί των Ρεμπουπλικάνων στις ΗΠΑ θα ήταν ο Τράμπ με όλα όσα σηματοδοτεί αυτή η υποψηφιότητα, και «ελπίζω να μην μας βρει κι αυτό το κακό», να εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Είπε ότι εκείνο που γεμίζει τις δεξαμενές της Ακροδεξιάς είναι ο φόβος τον οποίο τροφοδοτεί και καλλιεργεί η απόλυτη παράδοση της διακυβέρνησης στις αγορές και η απόλυτη επικράτηση των νεοφιλελεύθερων μοντέλων στις οικονομίες.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι ιστορικό χρέος των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη να δώσουν την μάχη για την ανάκτηση της ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς.

Επισήμανε ότι σήμερα η Ευρώπη κινείται στην κόψη του ξυραφιού αντιμετωπίζοντας την τριπλή κρίση της οικονομίας, του προσφυγικού και της ασφάλειας, και υπογράμμισε ότι η κρίση παίρνει τον χαρακτήρα δομικής υπαρξιακής κρίσης της Ευρώπης.

Ανέφερε ότι ο χειρισμός της κρίσης από τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις στην Ευρώπη «επιβεβαιώνει τους φόβους μας για το μέλλον της Ευρώπης».

Χαρακτήρισε την χθεσινή συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής ως «ένα πρώτο δειλό βήμα» αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης το οποίο όμως συνιστά «ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της κρίσης που αφορά το διεθνές πλαίσιο συνολικά»

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα