Αλ.Τσίπρας:Η ανάκαμψη της χώρας δεν μπορεί να στηρίζεται στη συντριβή της εργασίας

tsipras-junker-660x440Κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την κοινή τους πεποίθηση ότι πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις η β’ αξιολόγηση, ενώ πρόσθεσε ότι με την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

«Το β’ εξάμηνο σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις θα κλείσει με θετικό πρόσημο ανάπτυξης μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης. Η ανεργία που βρίσκεται σε απαράδεκτα επίπεδα για μια ευρωπαϊκή χώρα έχει αρχίσει αργά και σταθερά να αποκλιμακώνεται, τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε πορεία υπεραπόδοσης. Αυτή είναι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε στο εξής», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Επίσης, αναφέρθηκε και σε απόψεις που ακούγονται και προσκρούουν στο κοινοτικό κεκτημένο, επισημαίνοντας ότι «η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας, αλλά σε ένα παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην καινοτομία και την προστιθέμενη αξία».

Επιπλέον, επανέλαβε ότι η χώρα έχει εκπληρώσει πολύ μεγάλο μέρος των δεσμεύσεών της και για αυτό ζήτησε από τους εταίρους να πράξουν το ίδιο, κυρίως υλοποιώντας τη συμφωνία για τη βραχυπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους, αλλά και ορίζοντας λεπτομέρειες για τη μεσομακροπρόθεσμη διαχείρισή του.

Αναφορικά με το προσφυγικό ότι δεν μπορεί να επιλυθεί με τα εργαλεία της ξενοφοβίας, των τειχών και των επαναπροωθήσεων στη θάλασσα,ενώ πρόσθεσε πως «η Ελλάδα παλεύει για να αναδείξει ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε  για άλλη μία φορά ότι είναι φίλος της Ελλάδας και διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν θα σταθεί στο πλάι της χώρας μας.

Παράλληλα,ο κ.Γιούνγκερ εξήρε για άλλη μία φορά την αποφασιστικότητα, το κουράγιο και το θαρρος του ελληνικού λαού και τις προσπάθειες που καταβάλλουν ,επαναλαμβάνοντας ότι ήταν ανόητη την επιθυμία όσων ήθελαν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και υπογράμμισε πως η Ευρωζώνη δεν είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα.

 

Νωρίτερα,ο πρωθυπουργός ΑλέξηςΤσίπρας,υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,τον χαρακτήρισε ως αληθινό φίλο της Ελλάδας και σταθερό υποστηρικτή της ευρωπαϊκής ιδέας.

Παράλληλα,ο κ. Τσίπρας τόνισε  ότι τώρα «η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα και να σχεδιάσει τις δομικές αλλαγές που χρειάζονται ώστε να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη ανάπτυξη και σε μια πιο αισιόδοξη προοπτική για τον ελληνικό λαό.».

 Επιπλέον,πρόσθεσε, »ελπίζω και είμαι βεβαιος ότι με την ίδια σοφία που κινηθήκαμε περυσι με την ίδια σοφία θα κινηθουμε στο εξής ώστε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να οικοδομήσουμε μια καλύτερη Ευρώπη για το μέλλον των λαών μας».

Από την πλευρά του ,ο κ.Γιούνκερ αναφέρθηκε και στην προσφυγική κρίση, εκφράζοντας τον θαυμασμό του προς τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη που έδειξε στους πρόσφυγες. «Ο ελληνικός λαός κλήθηκε να σηκώσει μεγάλο βάρος και γι’ αυτό κανείς δεν θα πρέπει να προσβάλει του Έλληνες. Ζητώ σεβασμό για την αξιοπρέπεια των Ελλήνων, διότι τα πράγματα έχουν αλλάξει» τόνισε

 

Συνάντηση Παυλόπουλου-Γιούνκερ στο Προεδρικό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,δεσμεύτηκε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παυλόπουλος,υπογράμμισε ότι, «’οπως φάνηκε από την αξιολόγηση, η Ελλάδα έχει πράξει ό,τι της αναλογεί και θα συνεχίσει να το πράττει» ,ενώ ζήτησε τη συμβολή των θεσμών τόσο ως προς την τόνωση της ρευστότητας, αλλά και ως προς το «σχέδιο Γιούνκερ».

Παράλληλα,ειδική μνεία έκανε και στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, εξηγώντας ότι η Αθήνα δεν ζητάει «κούρεμα», αλλά ελάφρυνση με βάση του κανόνες του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τον ρόλο του κ. Γιούνκερ στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι «διαφυλάχθηκε η ενότητα της Ευρώπης». «Η Ελλάδα δεν μπορεί χωρίς την Ευρώπη, αλλά και η Ευρώπη δεν μπορεί χωρίς την Ελλάδα» πρόσθεσε με νόημα.

Από την πλευρά του ,ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,είπε »Ζήτω οι Έλληνες» ,ενώ παράλληλα πρόσθεσε,
»θαυμάζω του κουράγιο του ελληνικού λαού, η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και η Ευρώπη οφείλει να είναι αλληλέγγυα καθώς η χώρα σας είναι εκτεθειμένη στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση».

Παράλληλα,τόνισε  ότι μετά από πολλά χρόνια δε χρειάζεται να μιλήσουμε για θέματα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά το κύριο θέμα θα είναι η μεταναστευτική κρίση στην οποία απαιτείται αμφίπλευρη αλληλεγγύη.
Αγαπώ πολύ την Ελλάδα και τους Έλληνες τόνισε εκ νέου ο Γιούνκερ.

 

 

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, θα απευθύνει χαιρετισμό στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής.

Παράλληλα  θα επισκεφθεί την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, όπου και θα συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους της χώρας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα