Τρ. Αλεξιάδης: Το 86% των φορολογουμένων θα πληρώσει ίδιο ή μειωμένο ΕΝΦΙΑ

Διαβάστε τι τόνισε ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κ.Ε., Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στην εκπομπή «Πρώη Είδηση» της ΕΡΤ1 το πρωί της Πέμπτης 30/8:

Για τον ανασχηματισμό

«Δεν είναι είδηση ότι η Ν.Δ. ζητάει να φύγουμε. Το ζητάει από την επόμενη μέρα των εκλογών και ζητάει συνεχώς να γίνουν εκλογές.

Αυτός ο ανασχηματισμός δείχνει μια διεύρυνση της πολιτικής επιρροής της κυβέρνησης. Για όσους μας κατηγορούν γι’ αυτό το πράγμα, πρέπει να θυμίσουμε ότι εμείς εδώ και πάρα πολλά χρόνια υποστηρίζουμε την απλή αναλογική. Απλή αναλογική σημαίνει συνεργασίες και επειδή εμείς έχουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να υπάρχει ένα κυβερνητικό σχήμα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών. Αυτό κάναμε και γ’ αυτό θα κριθούμε.

Καταλαβαίνω την αμηχανία κάποιων στο να απαντήσουν, πώς πολιτικά αυτή η κυβέρνηση, που ισχυρίζονται ότι είναι σε “κατάρρευση”, ότι “δεν πάει καλά”, ότι “όπου να’ ναι παραδίδει την εξουσία” (θέλουν να χτίσουν ένα τέτοιο αφήγημα), την ίδια στιγμή καταφέρνει να διευρύνει την επιρροή της μέσα στο Κοινοβούλιο και να κάνει εκείνες τις συνεργασίες, που θα επιτρέψουν να πάμε στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η περίοδος.

Και στα εθνικά θέματα και στα οικονομικά θέματα πρέπει να κάνουμε τις μέγιστες δυνατές συνεργασίες. Και η περίοδος που άνοιξε μετά τις 20 Αυγούστου επιβάλλει σε κάθε πολιτική δύναμη – εμείς το καταλάβαμε και το κάνουμε – να απαντήσει με ποιους θα προχωρήσει την επόμενη μέρα. Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θέλουν να απομονωθούν στην “μονή της σωτηρίας τους” και να μην ασχοληθούν με διεργασίες και με συνεργασίες σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Εμείς δεν ακολουθούμε αυτή την τακτική».

 

Για τον ΕΝΦΙΑ

«Πολύ σημαντικό το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ. Πολύ ανακουφιστική η χθεσινή μέρα για εμάς, γιατί πρώτα απ’ όλα είδαμε ότι διαψευστήκαν εκείνα τα δημοσιεύματα από συγκεκριμένα ΜΜΕ τα οποία έλεγαν ότι η κυβέρνηση κρατάει τον ΕΝΦΙΑ πίσω και θα τον βγάλει μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Τι ακούγαμε όλο το προηγούμενο διάστημα; Ότι ο ΕΝΦΙΑ θα επιβαρύνει, θα διαλύσει διαβάζουμε σήμερα τη μεσαία τάξη φορολογικά.

Τι λένε τα στοιχεία; Τα στοιχεία με σαφήνεια λένε ότι το 62% των φορολογούμενων θα πληρώσει τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με πέρυσι, το 24% θα πληρώσει μικρότερο ΕΝΦΙΑ και το 14% θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ. Από τα 6,3 εκατομμύρια εκκαθαριστικά το 14%, λιγότερο από 1 εκατομμύριο, θα πληρώσει περισσότερο ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή, το 86% των φορολογουμένων θα πληρώσει ίδιο ή μειωμένο ΕΝΦΙΑ.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2018 σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ του 2017 είναι μειωμένος κατά 60 εκατομμύρια ευρώ. Και ο ΕΝΦΙΑ του 2018 σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ του 2017 είναι αυξημένος στις απαλλαγές του φόρου. 95,3 εκατομμύρια φέτος, 89 εκατομμύρια πέρυσι. Αυτά για όσους καταστροφολογούν και θέλουν να δώσουν μια διαφορετική εικόνα.

Ερχόμαστε τώρα στο αν είναι άδικος, .. κλπ. Φόροι στην περιουσία πρέπει να υπάρχουν. Ήταν διαχρονική θέση της Αριστεράς και διαχρονική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι πρέπει να υπάρχουν φόροι που να φορολογούν την περιουσία, ειδικά την μεγάλη και την πολύ μεγάλη περιουσία.

Εμείς είχαμε τέτοια θέση, δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε αυτό που λέγαμε στις προ-προηγούμενες εκλογές. Όχι στις τελευταίες εκλογές, γιατί στις τελευταίες εκλογές κατεβήκαμε με τη συμφωνία, την παρουσιάσαμε στον ελληνικό λαό και είπαμε αυτό καταφέραμε και πήγαμε σε εκλογές για να εκφράσει τη βούλησή του.

Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας δύσκολος και άδικος φόρος, δεν μπορέσαμε μέχρι στιγμής να τον καταργήσουμε, τον μειώσαμε, τον κάναμε πιο δίκαιο και πιο αναλογικό στην εσωτερική του κατανομή και τον μειώνουμε ακόμη περισσότερο με τις εξαγγελίες που θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα