Τρ.Αλεξιάδης για ΜΜΕ:«Όταν ψηφίζονταν τα μέτρα είχαν πιει το αμίλητο νερό»

Óõíåäñßáóç ôçò ÏëïìÝëåéáò ôçò ÂïõëÞò, óôï ðëáßóéï ôùí ðñïãñáììáôéêþí äçëþóåùí ôçò êõâÝñíçóçò ôçí Ôñßôç 6 Ïêôùâñßïõ 2015. (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Επίθεση εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, προς τα ΜΜΕ λέγοντας ότι κάποια από αυτά που σήμερα μιλούν για «φοροκαταιγίδα», όταν ψηφίζονταν τα μέτρα «είχαν πιει το αμίλητο νερό» ή υπερασπίζονταν την αναγκαιότητά τους.

Ο Τρ. Αλεξιάδης μίλησε για εφαρμογή «ξεχασμένων» μνημονιακών διατάξεων που δεν ψηφίστηκαν, αλλά δεν εφαρμόστηκαν, όπως ο φόρος στα ΜΜΕ, ενώ επισήμανε ότι επί υπηρεσιακής κυβέρνησης βγήκε η υπουργική απόφαση για ενεργοποίηση της πλήρους πρόσβασης των φορολογικών αρχών στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι θα υπάρξει απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και μέσα στο 2016 θα σταματήσει η αναγκαιότητα οι πολίτες να καταφεύγουν στις εφορίες.

Για το ΦΠΑ στα νησιά ο Τρ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι θα υπάρξουν μέτρα για την αποκατάσταση των απωλειών των πολιτών, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο πλαστικό χρήμα και στα κίνητρα για την διεύρυνση της αξιοποίησής του. Μίλησε ακόμα για κίνητρα στους πολίτες, στις επιχειρήσεις, αλλά κι αλλαγή νοοτροπίας από την τράπεζα και την εφορία, όπως και για μείωση του κόστους προμήθειας των απαραίτητων συσκευών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι μέσα σε πέντε μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με την πολιτική ή τα ΜΜΕ, ώστε να μπει τέλος στην ασυλία, ενώ θα υπάρξει παράταση της παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων. Ο Τρ. Αλεξιάδης σχολίασε ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην παραγραφεί η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ», ενώ υπογράμμισε ότι ενισχύεται το ΣΔΟΕ παρά τα όσα γράφονται περί του αντιθέτου.

Σχετικά με τους ελέγχους σε μεγάλες εταιρείες ώστε να καταπολεμηθεί η μεγάλη φοροδιαφυγή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οι έλεγχοι θα αφορούν κυρίως προμηθευτές του Δημοσίου, εταιρείες ΜΜΕ, πολυεθνικές και κατασκευαστικές. Μάλιστα έθεσε την Γερμανία και τις νυχτερινές εφόδους ως πρότυπο των ελεγκτικών μηχανισμών που θέλει να επιβάλλει το υπουργείο. Παράλληλα, ο Τρ. Αλεξιάδης υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει ανοχή για υποθέσεις όπως αυτή της Φλώρινας, όπου παρεμποδίστηκαν οι εφοριακοί να κάνουν ελέγχους.

Το κλείσιμο των εφοριών για τις συναλλαγές με το κοινό, τη θέσπιση κινήτρων για την πραγματοποίηση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα, τη θέσπιση «επαγγελματικού λογαριασμού» μέσω του οποίου θα κυκλοφορεί το «ηλεκτρονικό χρήμα» από τους καταναλωτές στις επιχειρήσεις αλλά και την παράταση των προθεσμιών παραγραφής εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Ο κ. Αλεξιάδης μίλησε συγκεκριμένα για ολοκλήρωση των ελέγχων που έχουν ήδη ξεκινήσει σε πολιτικά πρόσωπα ή πρόσωπα που εμπλέκονται με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ εξήγγειλε νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην υπάρξει παραγραφή μεγάλων υποθέσεων και ειδικά της λίστας Λαγκάρντ. Για τη συγκεκριμένη λίστα, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι από τις 2062 υποθέσεις, έλεγχοι έχουν ξεκινήσει σε 481 και έχουν ολοκληρωθεί πολύ λιγότερες.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη θα υπάρχει μια ακόμη ευκαιρία εθελοντικής αποκάλυψης των καταθέσεων που υπάρχουν στο εξωτερικό, ενώ για όποιους δεν ανταποκριθούν υποστήριξε ότι θα υπάρξουν έλεγχοι μέσω και του υπό σύσταση ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

Όσον αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την πληρωμή με κάρτα, έκανε λόγο για παροχή κινήτρων τόσο για τον πολίτη όσο και για την επιχείρηση.

Για την κατάργηση των επισκέψεων των φορολογουμένων στις εφορίες, εξήγησε ότι από το 2016 όλες οι συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά.

Τέλος, όσον αφορά τους ελέγχους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μίλησε για υιοθέτηση ελεγκτικών προτύπων που ακολουθούνται σε ξένες χώρες και ειδικά στη Γερμανία, ενώ σε μια αποστροφή του λόγου του είπε ότι «θα δούμε και στην Ελλάδα σκηνές με ελεγκτές της εφορίας να μπαίνουν για έλεγχο στις επιχειρήσεις ξημερώματα».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα