Τροπολογία για την εφαρμογή του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης»

618a076585d77d8fbdbe7b813181766a_xl-thumb-largeΤη βαθμιαία εφαρμογή του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης», προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο. Σύμφωνα με την τροπολογία, η πρώτη φάση της εφαρμογής θα ξεκινήσει τον Ιούλιο σε 30 δήμους σε όλη τη χώρα, και από το 2017 θα εφαρμοσθεί καθολικά σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης επιδιώκεται η θεσμική αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και σταδιακά θα αντικαταστήσει άλλες προνοιακές παροχές όπως το ΕΚΑΣ.

Δεδομένου ότι από την 1/1/2016 επαναπροσδιορίζονται τα κριτήρια καταβολής του ΕΚΑΣ και επομένως μειώνεται ο αριθμός των δικαιούχων με την τροπολογία προβλέπονται μέτρα για την συμπληρωματική προστασία των συνταξιούχων έως την αντικατάσταση του επιδόματος από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα θεσπίζεται η επέκταση της ρύθμισης για μειωμένο ποσοστό συμμετοχής στην φαρμακευτική περίθαλψη και σε όσους παύσουν να είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ έως την οριστική κατάργηση του επιδόματος.

Επίσης για όσους παύουν να είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ αλλά έχουν εισπράξει τη σχετική παροχή προβλέπεται ο συμψηφισμός του ποσού έως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2018, με ανώτατο ποσό της δόσης τα 30 ευρώ.

Απαντώντας κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής, στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Γιάννη Βρούτση, που είχε αναφέρει ότι η «κυβέρνηση ζητά πίσω το ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους», ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ αποτελούσε μνημονιακή δέσμευση που είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι και από την αντιπολίτευση.

«Απέναντι σε μια μνημονιακή δέσμευση που δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε εισάγουμε μορφές προστασίας για να αντιμετωπίσουμε τις δυσμενείς συνέπειες του μέτρου, όπως η προστασία αυτών που δεν θα είναι πλέον δικαιούχοι με τη χαμηλότερη συμμετοχή στην φαρμακευτική περίθαλψη και με τα μέτρα αντιμετώπισης της φτώχιας συνολικά και όχι μόνο για τους συνταξιούχους», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα