Τριμερή σύνοδο κορυφής θα έχουν οι ηγέτες Τουρκίας, Ρωσίας και Κίνας

Τριμερή σύνοδο κορυφής στο Πεκίνο το Σαββατοκύριακο, θα πραγματοποιήσουν οι ηγέτες της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Κίνας, σύμφωνα με τη hurriyet.

Ειδικότερα, η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης που είναι αφιερωμένη στην αναβίωση του ιστορικού δρόμου μεταξιού με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, καθώς και τη συζήτηση περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της hurriyet, η τριμερής σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί μεταξύ του κινέζου προέδρου Xi Jinping, του προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan και του προέδρου της Ρωσίας Vladimir Putin, επί της ευκαιρίας της παρουσίας των τριών ανδρών στο συνέδριο “Silk Road and Economic Belt”, όπου θα συμμετάσχουν ακόμα δεκάδες χώρες από την Ασία έως την Ανατολική Ευρώπη, στις 14 και 15 Μαΐου.

Ο πρόεδρος Erdogan θα εκπροσωπήσει την Τουρκία στο συνέδριο, ενώ θα πραγματοποιήσει επίσης ξεχωριστή συνάντηση με τον πρόεδρο Xi προτού συμμετάσχει στην τριμερή σύνοδο.

Οι τρεις ηγέτες θα συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία εν μέσω των προσπαθειών για επέκταση της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης (Διαδικασίας της Αστάνα), στην οποία η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν έχουν σημαντικό ρόλο. Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν έχουν διακόψει την υποστήριξή τους στον ηγέτη της Συρίας, Bashar al-Assad, από τότε που ξεκίνησε ο εμφύλιος στη χώρα το 2011.

Αναβιώνοντας τον δρόμο του μεταξιού

Η διάσκεψη για το “Silk Road and Economic Belt” αναμένεται να καταλήξει σε μια διεθνή συμφωνία που θα καθορίσει τους όρους με τους οποίους θα συμμετάσχουν οι χώρες στο project για το Δρόμου του Μεταξιού. Ο T. Erdogan αναμένεται να υπογράψει το σχέδιο εξ ονόματος της Τουρκίας στο συνέδριο.

Το συνέδριο θα φιλοξενήσει επίσης τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres, τη Διευθύντρια του ΔΝΤ Christian Lagarde και τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Jim Yong Kim, καθώς και αρχηγούς κυβερνήσεων από 28 χώρες με περισσότερους από 250 υπουργούς. Η συνάντηση θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της συνεργασίας των συμμετεχουσών χωρών στον τομέα της οικονομίας, των μεταφορών, της ενέργειας και άλλων υποδομών, υπό την ιδέα της αναβίωσης του ιστορικού δρόμου του μεταξιού.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα