Τριγάζης: Αδικαιολόγητη η επίθεση Τραμπ στη Συρία

Απολύτως καταδικαστέα χαρακτήρισε την αμερικανική επίθεση – με πυραύλους- στη Συρία ο Πάνος Τρογάζης, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης , μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο.

Αρχικά ο κ. Τριγάζης ρωτήθηκε εάν εκτιμά ότι η εξέλιξη αυτή θα επιμηκύνει τον πόλεμο στη Συρία. Και απάντησε:

«Βαίνει προς το τέλος του αυτός ο πολυαίμακτος πόλεμος που στοίχισε εκατοντάδες χιλιάδες  ζωές και ανάγκασε εκατομμύρια ανθρώπους να γίνουν πρόσφυγες, εντός κι εκτός Συρίας. Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, τον πόλεμο τον κέρδισε ο Άσαντ, με τη βοήθεια φυσικά της Ρωσίας, του Ιράν και της Χεσμπολάχ. Προσωπικά θα ήθελα ένα τερματισμό του πολέμου με δρομολογημένες διαδικασίες εκδημοκρατισμού της χώρας, αλλά  αυτή είναι η έκβαση. Κι αφού ο πόλεμος οδεύει προς τη λήξη του, τώρα παίζεται το παιχνίδι του ποιος θα ελέγχει τη χώρα στη συνέχεια. Η βασική διελκυστίνδα είναι φυσικά ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, αλλά ρόλο έχουν ή φιλοδοξούν να διαδραματίσουν κι άλλες δυνάμεις. Πχ η Γαλλία, λόγω και του αποικιοκρατικού παρελθόντος. Επίσης η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, η οποία μάλιστα έχει εκτοπίσει τη Ρωσία στην παγκόσμια κατάταξη βάσει στρατιωτικών δαπανών».

«Μήνυμα προς Ρωσία και μομφή στον Ομπάμα»

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να απαντήσει εάν θεωρεί  πως κίνητρο του Τραμπ ήταν, μεταξύ άλλων, να δείξει στο εσωτερικό της χώρας του ότι κακώς κατηγορείται για  φιλική διάθεση απέναντι στη Μόσχα. Και απάντησε:

«Δεν αποκλείω να είναι και αυτό, καθώς ο Τραμπ έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στις ΗΠΑ για τις επιλογές του, για τα μέτρα εναντίον των μεταναστών, κλπ. Δεν αποκλείω να υπάρχει κι αυτή η διάσταση (…). Θεωρώ σίγουρο όμως ότι ο Τραμπ ήθελε να πετύχει δυο στόχους με αυτήν την επίθεση. Πρώτον , να στείλει στη Ρωσία ένα μήνυμα, ότι δεν ‘παίζει’ μόνη της στη διαμόρφωση της  μεταπολεμικής κατάστασης στη Συρία. Δεύτερο, να χρεώσει στον Ομπάμα ‘μία ακόμη αποτυχία’, στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής».

Ως προς το δεύτερο αυτό θέμα, ο κ. Τριγάζης επεσήμανε:

«Θα θυμάστε ασφαλώς ότι είχε ανακινηθεί και στο παρελθόν, το 2013, θέμα με ρίψη χημικών στη Συρία. Τότε μάλιστα ήταν έτοιμες να επέμβουν κι άλλες δυνάμεις, η Γαλλία, η Βρετανία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε πάει στη Μόσχα, συμφώνησε με τον ομόλογό του, τον Λαβρόφ και άρχισε η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του ΄Άσαντ. Την ανέλαβε ο ΟΗΕ.  Ήταν τότε, όπως όλοι θυμόμαστε, που προκλήθηκαν αντιδράσεις επειδή η καταστροφή των χημικών θα γινόταν στη Μεσόγειο, με τη μέθοδο της υδρόλυσης. Ε, λοιπόν, εκτιμώ ότι τώρα ο Τραμπ θέλει να δείξει πως ήταν αναποτελεσματική εκείνη η συμφωνία. Ότι ο Άσαντ διατήρησε χημικά, εξ αιτίας του ‘μαλακού’ Ομπάμα, στον οποίο θέλει να χρεώσει ‘άλλη μι αποτυχία’ στην εξωτερική πολιτική».

«Δεν νοείται διεθνής κοινότητα φαρ ουέστ- Να αντιδράσουμε»

Η επίθεση Τραμπ «είναι απολύτως καταδικαστέα, δεν δικαιολογείται» είπε ο κ. Τριγάζης, προσθέτοντας:

«Εμείς είμαστε χώρα που θέλει να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο. Γι αυτό θα έπρεπε να αντιδράσουμε. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να γίνεται αυτόκλητος τιμωρός. Υπάρχουν όργανα, υπάρχει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο, δυστυχώς, οι ΗΠΑ δεν συμμετέχουν. Εάν λοιπόν ο κ. Τραμπ ήθελε όντως να τιμωρηθούν οι αυτουργοί της επίθεσης με χημικά, ας βοηθούσε τον ΟΗΕ και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ερευνήσει την υπόθεση και να αποδώσει ευθύνες. Όλα τα άλλοι είναι ιμπεριαλισμοί».

Ρωτήθηκε ο κ. Τριγάζης εάν, κατά τη δική του κρίση, το καθεστώς Άσαντ είχε λόγους να προβεί σε μια τέτοια επίθεση, έχοντας ήδη κερδίσει τον πόλεμο. «Το ερώτημα είναι απολύτως λογικό απάντησε και πρόσθεσε:

«Λογικά ο Άσαντ δεν θα ήθελε να βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα, ειδικά σε μια συγκυρία τόσο ευνοϊκή για τον ίδιο, ως προς την έκβαση της ένοπλης αναμέτρησης. Για αυτό ακριβώς λέω πως θα έπρεπε να δοθεί στον ΟΗΕ η δυνατότητα να ερευνήσει τι ακριβώς έγινε και να αποδοθούν ευθύνες. Ειδάλλως,  καθένας που διαθέτει στρατιωτική υπεροπλία θα γίνεται τιμωρός. Δεν μπορούμε να κάνουμε τη διεθνή κοινότητα φαρ ουέστ».

«Να θυμηθούμε τι έγινε στο Ιράκ»

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε πως τα όπλα μαζικής καταστροφής, που ποτέ δεν βρέθηκαν, αποτέλεσαν τον τυπικό λόγο για την επίθεση εναντίον του Ιράκ, το 2003. «Είδαμε τι έγινε», σχολίασε. «Χάθηκαν ένα εκατομμύριο ζωές, ο Μπλερ βρέθηκε κατηγορούμενος στην ίδια του τη χώρα και η γέννηση του Ισλαμικού Κράτους ήταν ένα από τα αποτελέσματα της επέμβασης εκείνης. Ας αντλούμε όλοι διδάγματα από τέτοιες τραγωδίες ».
Τέλος, ο κ. Τριγάζης  σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση καλό θα  ήταν να αναλάβει πρωτοβουλίες για την «προώθηση της ιδέας μιας Μέσης Ανατολής χωρίς πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα». Στην παρατήρηση πως το Ισραήλ διαθέτει τέτοια όπλα, ο κ. Τριγάζης απάντηση πως θα πρέπει το Τελ Αβίβ να πιεσθεί, αν όντως η διεθνής κοινότητα είναι αποφασισμένη να εργαστεί για τη διαμόρφωση ενός «στάτους» δικαιοσύνης, στην εύφλεκτη αυτή «ζώνη».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα