Τρεις στους τέσσερις Γερμανούς ανησυχούν για ενδεχόμενη νίκη του Τραμπ

donald-trump-interviewΤρεις στους τέσσερις Γερμανούς πιστεύουν ότι οι σχέσεις του Βερολίνου με την Ουάσινγκτον θα δεχτούν σοβαρές πιέσεις αν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ στην Ευρώπη και η έκτη μεγαλύτερη αγορά για τις αμερικανικές εξαγωγές.

Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τηρεί σιγή ιχθύος για τον Τραμπ, μολονότι ο μεγιστάνας της έχει επιτεθεί κατ’ επανάληψη για την απόφασή της να δεχτεί στη χώρα της σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες πέρσι. Τον Σεπτέμβριο πάντως την χαρακτήρισε “μια πραγματικά μεγάλη ηγέτιδα”.

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, ένας πρώην πάστορας και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πρώην Ανατολική Γερμανία, έχει εκφράσει ανησυχίες ιδίως επειδή ο Νεοϋορκέζος επιχειρηματίας είναι “απρόβλεπτος”. Και απ’ ότι φαίνεται, πολλοί Γερμανοί συμφωνούν με τον Πρόεδρό τους.

Μια νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Emnid δείχνει ότι το 77% των Γερμανών φοβάται ότι θα υπάρξει ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών αν εκλεγεί ο Τραμπ. Αντιθέτως, το 67% πιστεύει ότι οι στενές σχέσεις των ΗΠΑ με τη Γερμανία δεν θα διαταραχθούν αν εκλεγεί πρόεδρος η Χίλαρι Κλίντον.

Οι κυριότερες ανησυχίες των Γερμανών είναι η στάση που θα τηρήσει ο Τραμπ απέναντι στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ. Τον Ιούλιο ο Τραμπ προκάλεσε σοκ στο Βερολίνο, όταν είπε πως αν η Ρωσία επιτεθεί σε μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ ο ίδιος θα εξετάσει πρώτα αν η χώρα αυτή έχει τηρήσει τις στρατιωτικές δεσμεύεις που έχει αναλάβει, πριν αποφασίσει να της παράσχει στρατιωτική βοήθεια.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα