Τραπεζικές στηρίξεις για τη σταθεροποίηση έλαβε το Χρηματιστήριο

Ήπια ανοδικά έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, χωρίς όμως να “διαρρήξει” το εύρος της στάσης αναμονής των εξελίξεων γύρω από τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και γύρω από την υλοποίηση των ελληνικών μεταμνημονιακών δεσμεύσεων.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,08% στις 655,09 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 652,17 μονάδων και 659,03 μον. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 29,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 19,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,5 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,12%, στις 1.727,20 μονάδες, ενώ στο -0,82% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.108,82 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,55% στις 417,58 μονάδες, μειώνοντας στο 5% τις απώλειες από την αρχή της χρονιάς.

Μπορεί ενδοσυνεδριακά ο γενικός δείκτης να έφτασε τις 659 μονάδες, αλλά η αγορά γνωρίζει πολύ καλά ότι η αντίσταση των 660-663 μονάδων δεν μπορεί να διασπαστεί εάν η συναλλακτική δραστηριότητα δεν αυξηθεί. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών που το Χρηματιστήριο επιλέγει να μη δοκιμάσει, αφού δεν έχει τα απαραίτητα εφόδια, ένα επίπεδο που θα του ανοίξει το δρόμο για την αναμέτρηση με τον κινητό μέσο των 200 ημερών.

Και πώς άλλωστε να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση ρίσκου όταν τα κρίσιμα ζητήματα που θα επηρεάσουν τις προοπτικές του είναι ακόμη ανοιχτά. Βέβαια, τις τελευταίες ημέρες γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να διαμορφωθεί ένα καλύτερο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των NPEs, με την αγορά να αναμένει τις σχετικές αποφάσεις τόσο για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσο και τις ρυθμίσεις των δανείων μέσα στο επόμενο διάστημα.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, αυτό που πλέον προέχει είναι να μην υπάρξει κάποιο “ατύχημα” στην πολιτική απόφαση που πρέπει να ληφθεί στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, γύρω τα 2 πακέτα ελάφρυνσης  ανά έτος, συνολικής αξίας γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία και η αγορά αναμένει προκειμένου να γνωρίζει εάν η κυβέρνηση διαθέτει μια δημοσιονομική ανάσα, καθώς δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει εντός του έτους έναν ρυθμό ανάπτυξης χαμηλότερο του αναμενομένου, εξαιτίας αφενός των τριπλών εκλογών που είναι προγραμματισμένες και αφετέρου του αρνητικού οικονομικού κλίματος της Ευρωζώνης.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημείωσε άλμα 8,62%, με την Alpha Bank να ακολουθεί με +2,58%, αλλά και τις ΓΕΚ Τέρνα και Motor Oil με +1,45% και +1,19% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Φουρλής, Εθνική, ΕΧΑΕ, Coca Cola, Σαράντης, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, τα βαρίδια της αγοράς σήμερα ήταν ο Μυτιληναίος με -1,48% και ο ΟΤΕ με -1,42%, ενώ και η Grivalia έκλεισε με απώλειες 1,18%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Eurobank, Jumbo, Aegean, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή και ΔΕΗ. Χωρίς μεταβολή οι Λάμδα, Βιοχαλκο και Ελληνικά Πετρέλαια.

capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα