Τραμπ: Το Ιράν να σταματήσει να χρηματοδοτεί και να εκπαιδεύει τρομοκράτες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το Ιράν πρέπει να σταματήσει αμέσως την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη που παρέχει σε «τρομοκράτες και μαχητές» και επανέλαβε ότι δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί στη χώρα αυτή να αποκτήσει ατομικά όπλα.
«Αυτό που είναι το πιο σημαντικό, είναι ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ μπορούν να πουν με μια φωνή ότι δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα – ποτέ, ποτέ – και πως πρέπει να σταματήσει τη φονική χρηματοδότηση, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό τρομοκρατών και μαχητών. Πρέπει να σταματήσει αμέσως», είπε ο Ντ. Τραμπ κατά τη συνάντησή του στην Ιερουσαλήμ με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν.
Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν το Ιράν «κράτος-χρηματοδότη της τρομοκρατίας». Διατείνονται ότι η υποστήριξη της Τεχεράνης στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα, στους σιίτες ισλαμιστές αντάρτες Χούδι στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης και στο πολιτικό κόμμα και τους μαχητές της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Λίβανο συνέβαλε να αποσταθεροποιηθεί η Μέση Ανατολή.
Ο κ. Τραμπ μετέβη νωρίτερα από το Ριάντ στο Ισραήλ, δεύτερο σταθμό του πρώτου υπερπόντιου ταξιδιού του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο.
Στην ομιλία του στην επίσημη κατοικία του κ. Ρίβλιν, ο Ντ. Τραμπ είπε ότι έχει ενθαρρυνθεί σε μεγάλο βαθμό από τις συνομιλίες που είχε με μουσουλμάνους ηγέτες στη Σαουδική Αραβία.
«Πολλοί εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να βοηθήσουν να τελειώσει η τρομοκρατία και η εξάπλωση του ριζοσπαστισμού. Πολλά μουσουλμανικά έθνη έχουν ήδη κάνει βήματα προκειμένου να αρχίσουν να ακολουθούν αυτή τη δέσμευση», είπε.
«Υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση μεταξύ των Αράβων γειτόνων σας ότι έχουν κοινό σκοπό μαζί σας όσον αφορά την απειλή που θέτει το Ιράν», είπε.
Από την πλευρά του, λίγα λεπτά νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ισραήλ είχε καταγγείλει και εκείνος, με έντονους όρους, τη συμπεριφορά της Τεχεράνης.
«Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξυπνήσουμε σε έναν εφιάλτη, με το Ιράν, την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και τη Χαμάς στα σύνορά μας», είπε ο κ. Ρέβλιν. «Για να μπορούμε να ονειρευόμαστε, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το Ιράν θα βρίσκεται εκτός των συνόρων μας, εκτός της Συρίας, εκτός του Λιβάνου», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα