Τραμπ: Ρόμπερτ Μάλερ και Ροντ Ρόζενσταϊν παραμένουν στις θέσεις τους

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν απάντησε ευθέως χθες όταν ρωτήθηκε εάν έχει λάβει τις αποφάσεις του για την αποπομπή του ειδικού ανακριτή Ρόμπερ Μάλερ και του υφυπουργού Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, αλλά και για την διαχείριση του πολιτικού κόστους που θα προκαλούσε μια τέτοια ενέργεια. Ο ίδιος, τόνισε ότι οι δύο άντρες βρίσκονται ακόμη στις θέσεις τους, σχολιάζει το ABC News.

“Λένε ότι θα τους ξεφορτωθώ κατά τους τελευταίους τέσσερις ή πέντε μήνες, αλλά παραμένουν ακόμη εδώ,” απάντησε ο Τραμπ σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου και στην διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε στην Ουάσινγκτον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εκφράσει δημοσίως τον εκνευρισμό του τόσο για τον Μάλερ, όσο και για τον Ρόζενσταϊν που έχει την ευθύνη εποπτείας της έρευνας του πρώτου, την οποία ο Τραμπ έχει αρκετές φορές περιγράψει ως “ένα κυνήγι μαγισσών.” Επίσης, ο ίδιος, έχει επαναληπτικά δηλώσει ότι αρκετοί άνθρωποι τον έχουν συμβουλεύσει ότι θα πρέπει ν’ απολύσει τον Μάλερ.

“Νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει είναι εξευτελιστικό. Θα δούμε τι θα συμβεί. Νομίζω ότι πρόκειται για μία λυπηρή κατάσταση, όταν κοιτάς σε αυτό που συμβαίνει. Αρκετοί άνθρωποι είπαν, ‘Πρέπει να τον απολύσεις,’” είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα σκεφτεί την απόλυση του Μάλερ.

Ο Τραμπ αρνήθηκε και πάλι χθες ότι υπήρξε οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής του εκστρατείας και της Ρωσίας, αναφερόμενος σε ένα από τα ζητήματα που διερευνά η ομάδας έρευνας του Μάλερ.

“Δεν υπήρξε συνωμοσία,” απορρίπτοντας το ενδεχόμενο αυτό και χαρακτηρίζοντας το όλο θέμα που έχει δημιουργηθεί ως μία απάτη των Δημοκρατικών.

“Πρόκειται για μία πραγματική απάτη που έστησαν οι Δημοκρατικοί μετά την ήττα τους στις εκλογές. Ήταν μία ήττα την οποία δεν θα έπρεπε να έχουν υποστεί, από την άποψη ότι θα ήταν εύκολο γι’ αυτούς να νικήσουν. Είχαν ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα στο κολλέγιο των επιτρόπων. Αυτό είναι το ζήτημα κι από αυτό άρχισαν όλα” δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ προσπαθεί να υποβαθμίσει την βάση της έρευνας που διεξάγεται, η τοποθέτησή του, αφήνει να εννοηθεί ότι η συνεργασία του με την έρευνα είναι συνολική και περιεκτική. “Αναφορικά με την έρευνα, κανένας ποτέ δεν υπήρξε πιο διαφανής απ’ ότι εγώ. Έχω δώσει οδηγίες στους δικηγόρους μας: ‘Να είστε συνολικά προσβάσιμοι,’” δήλωσε ο Τραμπ.

“Τους έχουμε παραδώσει 1,4 εκατομμύρια σελίδες εγγράφων, ενώ για το μεγαλύτερο μέρος του υλικού αυτού, δεν έγινε επίκληση προεδρικών αρχών και προνομίων όπως γνωρίζω.”

Παράλληλα, ο πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα του ότι “πλησιάζουμε στο τέλος” αναφορικά με την έρευνα. “Θέλουμε να τελειώσει η έρευνα και να την αφήσουμε πίσω μας,” είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Ο Μάλερ πέρα από τα ανακριτικά έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελίας κατηγοριών, μετά από την σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury) ενώ διερευνά και το ενδεχόμενο να υπήρξε προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, τόσο από τον πρόεδρο Τραμπ, όσο κι από ανθρώπους του στενού του κύκλου.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα