Τραμπ: Νέα εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ με το Μεξικό

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ πέτυχαν μια νέα εμπορική συμφωνία με το Μεξικό η οποία θα ονομάζεται Εμπορική Συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού.

Σε δηλώσεις του από το Οβάλ Γραφείο ο Ντ. Τραμπ τόνισε ότι εγκαταλείπει την ονομασία NAFTA (Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών) ενώ πρόσθεσε ότι θα εξετασθεί αν ο Καναδάς θα συμμετάσχει στη καινούργια συμφωνία.

Συμπλήρωσε ότι οι συνομιλίες με τον Καναδά θα ξεκινήσουν σύντομα. «Προσκαλούμε τους Καναδούς και ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε μια δίκαιη και επιτυχημένη σύμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι πρόκειται για μια “πραγματικά καλή συμφωνία και για τις δύο χώρες” και ιδίως για τους κατασκευαστές και τους αγρότες. Σημείωσε ότι το Μεξικό “υποσχέθηκε να αρχίσει να αγοράζει αμέσως όσα περισσότερα αγροτικά προϊόντα είναι δυνατόν”.

Ο Τραμπ είπε ότι πρόκειται να τηλεφωνήσει πολύ σύντομα στον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό για να συζητήσουν τις εξελίξεις. “Αν ο Καναδάς θέλει να διαπραγματευτεί δίκαια, θα το πράξουμε”, συνέχισε, εξηγώντας ότι “το ευκολότερο πράγμα που θα μπορούσε να γίνει είναι να βάλουμε δασμούς στα καναδικά αυτοκίνητα”. “Μπορούμε να κάνουμε μια ξεχωριστή συμφωνία με τον Καναδά ή να τους εντάξουμε στη συμφωνία με το Μεξικό”, συνέχισε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υλοποιηθεί μια τέτοια συμφωνία πολύ γρήγορα, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Από την πλευρά του ο Μεξικανός πρόεδρος μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ντ. Τραμπ δήλωσε πως θέλει να συμμετάσχει ο Καναδάς στις συζητήσεις ώστε η νέα συμφωνία να καταστεί τριμερής, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για την αναθεώρηση της NAFTA, την οποία ο Τραμπ χαρακτήριζε “καταστροφική” για τις ΗΠΑ, είχαν ξεκινήσει εδώ και περίπου έναν χρόνο. Ήταν κρίσιμης σημασίας ώστε να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών και ο Καναδάς, το τρίτο μέρος της συμφωνίας αυτής.

Οι Μεξικανοί διαπραγματευτές, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιδεγαράι και ο υπουργός Οικονομικών Ιλδεφόνσο Γκουαχάρδο, ήθελαν να υπογράψουν τη νέα συμφωνία πριν από το τέλος του μήνα, δηλαδή αυτήν την εβδομάδα, ώστε να επικυρωθεί η συνθήκη από το κοινοβούλιο πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος του Μεξικού, ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, την 1η Δεκεμβρίου.

Το ένα από τα βασικά ζητήματα, αυτό του “κανόνα προέλευσης” για τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας φαίνεται ότι είχε επιλυθεί ήδη σε μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters, η νέα συμφωνία θα αυξήσει τον λεγόμενο κανόνα προέλευσης για τα οχήματα που κατασκευάζονται στη Βόρεια Αμερική στο 75%, από 62,5% σήμερα. Αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα το 40-45% της αξίας του οχήματος να προέρχεται από περιοχές όπου οι μισθοί των εργατών είναι περίπου 16 δολάρια την ώρα.

Μέχρι σήμερα, το βασικότερο εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας ήταν ο όρος που έθεταν οι ΗΠΑ με βάση τον οποίο η συμφωνία θα πρέπει να επικυρώνεται ξανά κάθε 5 χρόνια. Μεξικό και Καναδάς διαφωνούσαν κάθετα, εκτιμώντας ότι κανένας επιχειρηματίας δεν θα έπαιρνε το ρίσκο να εγκαταστήσει μονάδες παραγωγής στις χώρες τους αν τα προϊόντα του κινδυνεύουν να αποκλειστούν από την αμερικανική αγορά κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα