Τραμπ: Εκτός της πορνοστάρ πληρώθηκε και μοντέλο για να μη μιλήσει

Σε δεινή νομική θέση βρίσκεται ο πρόεδρος Τραμπ, μετά την καταδίκη του πρώην δικηγόρου του Μάικλ Κοέν σε τρία χρόνια φυλάκιση και την αποκάλυψη ότι ο εκδότης της σκανδαλοθηρικής εφημερίδας The National Enquirer πλήρωσε μοντέλο του Playboy το 2016 για να μην αποκαλύψει εξωσυζυγική σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος παρέμεινε σιωπηλός, αποφεύγοντας να σχολιάσει τις αποκαλύψεις ακόμη και στο αγαπημένο του Twitter.

Από την περασμένη άνοιξη μέχρι σήμερα, ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι αγνοούσε τα πάντα για τις πληρωμές αυτές, προτού αλλάξει στάση για να παραδεχθεί ότι οι δύο γυναίκες αυτές όντως έλαβαν χρήματα, αν και αυτό δεν ήταν παράνομο. Η κατάθεση του Κοέν και η ομοσπονδιακή εισαγγελία υποστηρίζουν, όμως, ότι οι πληρωμές αυτές πραγματοποιήθηκαν κατόπιν εντολής του Τραμπ και με σκοπό να μην πληγεί η προεκλογική του εκστρατεία, κάτι που παραβιάζει τη νομοθεσία περί προεκλογικής χρηματοδότησης.

Παρότι οι εισαγγελείς έχουν αποδείξει ότι ο Τραμπ εμπλέκεται σε παράνομη πράξη, δεν του έχουν ασκήσει δίωξη, εξαιτίας περιορισμών που θέτουν οι κανόνες του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Εχουμε τώρα μία δεύτερη ομάδα κατηγορουμένων, η οποία υποστηρίζει ότι οι πληρωμές αυτές έγιναν με κύριο στόχο να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών και ότι αυτό έγινε σε συνεργασία με τον Τραμπ και την προεκλογική του εκστρατεία», λέει ο νομικός Ρικ Χέισεν, ειδικός της εκλογικής νομοθεσίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ιρβάιν.
130.000 δολάρια

Στις 6 Απριλίου 2018, ενώ πετούσε με το προεδρικό αεροσκάφος πάνω από τη Δυτική Βιρτζίνια, ο πρόεδρος Τραμπ σχολίασε για πρώτη φορά τις αποκαλύψεις για καταβολή 130.000 δολαρίων για την εξαγορά της σιωπής της πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς. Ο Τραμπ αρκέστηκε τότε σε πλήρη διάψευση, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι πρέπει να ρωτήσουν τον Μάικλ Κοέν. Τρεις ημέρες αργότερα, το FBI πραγματοποιούσε έφοδο στο γραφείο του Κοέν, δεσμεύοντας έγγραφα σχετικά με τα 130.000 δολάρια προς την Ντάνιελς. Εξαλλος ο Τραμπ χαρακτήρισε την έφοδο «ντροπή», λέγοντας ότι το FBI είχε «διαρρήξει» το γραφείο του δικηγόρου του.

Η έφοδος έγινε στο πλαίσιο της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ για την ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογές στις ΗΠΑ, ενώ ο Κοέν είχε αναλάβει την ευθύνη, λέγοντας ότι η πληρωμή προς την Ντάνιελς ήταν δική του ιδέα.

Στα τέλη Απριλίου, όμως, ο Τραμπ ανέφερε σε συνέντευξη στο Fox ότι ο Κοέν τον είχε εκπροσωπήσει στην υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς. Την ίδια ώρα, ο Κοέν κατέγραφε εν αγνοία του τον πρόεδρο να συζητεί την πληρωμή χρηματικού ποσού στην Κάρεν Μακντούγκαλ, η οποία φέρεται να είχε και αυτή σχέση με τον Τραμπ, δύο μήνες πριν από τις εκλογές.

Την Τετάρτη, οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας The National Enquirer και φίλος του Τραμπ, Ντέιβιντ Πέκερ, ομολόγησε ότι προχώρησε σε μία τέτοια πληρωμή «από κοινού με την εκστρατεία Τραμπ», εξασφαλίζοντας έτσι ασυλία από ενδεχόμενη δίωξη. Νομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι τελευταίες κατηγορίες εναντίον του Τραμπ στοιχειοθετούν κακούργημα, καθώς αφορούν συνωμοσία με στόχο την απόκρυψη παράνομων προεκλογικών δαπανών. Αγνωστο παραμένει, ωστόσο, εάν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς της Νέας Υόρκης θα αποφανθούν ότι ο ίδιος ο Τραμπ διέπραξε κακούργημα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, όμως, έχει υπογραμμίσει ότι ένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει δίωξη, καθώς κάτι τέτοιο θα παρενέβαινε στα καθήκοντά του ως επικεφαλής του κράτους.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα