«Τραμπ(ουκίζει)» εναντίον δημοσιογράφων της Washington Post

fbfΟ Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι η εκστρατεία του δεν θα χορηγεί στο εξής διαπιστεύσεις στους δημοσιογράφους της εφημερίδας The Washington Post. Η παραπάνω κίνηση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά «αντιποίνων» στα οποία έχει προχωρήσει ο μεγιστάνας των ακινήτων εναντίον αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

«Λόγω της απίστευτα ανακριβούς κάλυψης της εκστρατείας Τραμπ, η οποία έχει σπάσει ρεκόρ, ανακαλούμε άμεσα στις διαπιστεύσεις της ανέντιμης εφημερίδας Washington Post», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Η απόφαση σημαίνει ότι οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας δεν θα μπορούν να πηγαίνουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του υποψηφίου, να ταξιδεύουν μαζί του ή να είναι παρόντες σε συνεντεύξεις Τύπου και άλλες εκδηλώσεις για τις οποίες απαιτείται διαπίστευση.

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Τραμπ υποστήριξε ότι οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας «δεν έχουν καμιά δημοσιογραφική ακεραιότητα και γράφουν ψεύδη σχετικά με τον κ. Τραμπ. «Ο κ. Τραμπ δεν νοιάζεται αν ένα ρεπορτάζ είναι αρνητικό για το πρόσωπό του, αλλά πρέπει να είναι τίμιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο η εκστρατεία ενός υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ να αρνείται να διαπιστεύσει εργαζόμενους σε ειδησεογραφικούς οργανισμούς. «Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να ανακαλέσει τις διαπιστεύσεις της Washington Post δεν αποτελεί τίποτε λιγότερο από μια αποκήρυξη του ρόλου ενός ελεύθερου και ανεξάρτητου Τύπου», ανέφερε ο διευθυντής της εφημερίδας Μάρτι Μπάρον σε ανακοίνωσή του.

«Επειδή η κάλυψη δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που θέλει ο υποψήφιος, ένας ειδησεογραφικός οργανισμός αποβάλλεται. Η Post  θα συνεχίσει να καλύπτει τη δραστηριότητα του Ντόναλντ Τραμπ όπως το κάνει συνεχώς -με τιμή, με εντιμότητα, με ακρίβεια, με ενέργεια και χωρίς να ταλαντεύεται. Είμαστε υπερήφανοι για την κάλυψή μας και θα τη συνεχίσουμε», πρόσθεσε.

Μια πηγή προσκείμενη στην εκστρατεία του Τραμπ είπε πως η ανάκληση των διαπιστεύσεων ίσως είναι προσωρινή και υπενθύμισε ότι το ίδιο είχε συμβεί με τους δημοσιογράφους άλλων μέσων ενημέρωσης, όπως το Politico, αλλά ο υποψήφιος κατόπιν μετέβαλε τη στάση του.

Ο Τραμπ φέρεται να εξοργίστηκε λόγω ενός κειμένου που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της Post χθες Δευτέρα και τον εμφάνιζε να «συνδέει» τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα με τους τζιχαντιστές μετά την πολύνεκρη επίθεση στη Φλόριντα. Ο αρχικός τίτλος του κειμένου «Ο Ντόναλντ Τραμπ διατείνεται πως ο πρόεδρος Ομπάμα ενέχεται στο μακελειό στο Ορλάντο», διορθώθηκε σε «Ο Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει να συνδέει τον πρόεδρο Ομπάμα με το μακελειό στο Ορλάντο», μέσα σε μια ώρα από την ανάρτησή του στον ιστότοπο.

Ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) Ρόμπερτ Μαχόνι σημείωσε από την πλευρά του πως «ένας υποψήφιος για το ανώτατο αξίωμα της χώρας δεν σημαίνει πως αποκτά το δικαίωμα να επιλέγει τι δημοσιεύει μια εφημερίδα».

«Αυτό δίνει την τέλεια δικαιολογία σε αυταρχικούς ηγέτες να πατάξουν ακόμη περισσότερο τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους. Προτρέπω τον Ντόναλντ Τραμπ να επανεξετάσει τη στάση του και να αφήσει την Washington Post να κάνει τη δουλειά της», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα