Το «Gorna Makedonija» στο τραπέζι για το Σκοπιανό μετά τις διαπραγματεύσεις στη Βιέννη

Μετά από τη μαραθώνια συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς και τον σκοπιανό ομόλογό του  Νικόλα Ντιμιτρόφ την Τρίτη, ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση στη Βιέννη.

Με κοινό ανακοινωθέν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ αναφέρουν ότι θα συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ τους υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς να δίνουν παραπάνω πληροφορίες για το περιεχόμενο της χθεσινής συνάντησής τους. 

 Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν εκ νέου αυτή τη φορά στη Σόφια την Πέμπτη και Παρασκευή, στο άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί αγκάθι την επίσκεψη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στην Άγκυρα, όπου ζήτησε και έλαβε δημόσια στήριξη από την Τουρκία.

Στη γείτονα χώρα, σύμφωνα με πληροφορίεςδημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι «το θέμα του ονόματος θεωρείται τελειωμένο ζήτημα».

Τη στιγμή πάντως που το όνομα θεωρείται τελειωμένη υπόθεση, αντίθετα στην πρόταση μετονομασίας της ΠΓΔΜ σε «Gorna Makedonija» είναι τα αλβανικά κόμματα τη γείτονας χώρας. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους, το όνομα που έχει προταθεί με σκοπό να χρησιμοποιείται αμετάφραστο, δεν είναι αποδεκτό από τους Αλβανούς, οι οποίοι απορρίπτουν μια συμφωνία με «μακεδονικό» όνομα. «Είμαστε αντίθετοι σε προτάσεις για ονόματα στην “Μακεδονική” γλώσσα, όπως είναι η περίπτωση της “Gorna Makedonija”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα