Το Bitcoin έχει υποχωρήσει κατά 30% από τις αρχές του μήνα, μετά το «μπλόκο» της Κίνας

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η «ισοτιμία» του Bitcoin έναντι του αμερικανικού δολαρίου, καθώς οι αρχές της Κίνας έχουν δημοσιοποιήσει την πρόθεσή τους να διακόψουν όλες τις συναλλαγές με ψηφιακά «κρυπτονομίσματα» μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ ο CEO της JP Morgan, Jamie Dimon, χαρακτήρισε το Bitcoin μια απάτη «χειρότερη και από τις τουλίπες», σε μια σύγκριση με την πρώτη ουσιαστικά φούσκα στην ιστορία των χρηματιστηρίων, που συνέβη στην Ολλανδία τον 17ο αιώνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Πέμπτη, ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια της Κίνας, όπου γίνεται περίπου το ένα τέταρτο των πράξεων σε Bitcoin, ανακοίνωσε ότι διακόπτει όλες τις συναλλαγές με αυτό ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Σε ανάλογες κινήσεις δεν αποκλείεται να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα και άλλες χώρες.

Έτσι, η χθεσινή ήταν η ένατη συνεδρίαση στις τελευταίες 13 κατά την οποία το Bitcoin υποχώρησε, χάνοντας το 8% της αξίας του και υποχωρώντας στα 3.565 δολάρια. Συνολικά, από τις αρχές του μήνα, όταν είχε προσωρινά περάσει τα 5.000 δολάρια, έχει χάσει το 30% της αξίας του.

 

«Η σημερινή αποτίμηση υποδηλώνει ότι υπάρχει μαζική υιοθέτηση (των νομισμάτων αυτών) και δεν πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις θα επιτρέψουν να συνεχιστεί αυτή η εικόνα που αποτυπώνεται στην τιμή», σχολίασε ο Mohamed El-Erian, της Allianz Global Investors, μιλώντας στο δίκτυο CNBC.

Ωστόσο, οι αναλυτές δεν βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα. Κι αυτό επειδή, αφενός, το Bitcoin παραμένει σε επίπεδα κατά 250% υψηλότερα σε σύγκριση με τις αρχές του έτους και, αφετέρου, οι μεγάλες αυξομειώσεις στην τιμή του είναι σύνηθες φαινόμενο -σημειώνεται ότι ανάμεσα στον Ιούνιο και τον Ιούλιο είχε επίσης υποχωρήσει κατά 33%, πριν ξεκινήσει το νέο ράλι της ανόδου.

Πάντως, εκτός από το Bitcoin σημαντική υποχώρηση καταγράφουν και τα υπόλοιπα όμορα νομίσματα -για του λόγου το αληθές, μετά τη «βουτιά» κατά 13% την Πέμπτη, το Ether έχει απολέσει περίπου το 40% της αξίας του από τις αρχές του μήνα και διαπραγματεύεται σήμερα στα 240 δολάρια.

Η συνολική αξία της αγοράς των «κρυπτονομισμάτων» κινείται λίγο κάτω από τα 150 δισ. δολάρια, έχοντας δει περισσότερα από 30 δις να κάνουν φτερά από την 1η Σεπτεμβρίου. Από αυτό το ποσό, περίπου τα 60 δις αντιστοιχούν στο Bitcoin.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα