Το 2018 πιάνουν δουλειά τα πρώτα γεωτρύπανα στην Ελλάδα

Τις μεγάλες προσδοκίες των πολιτών για την ανεύρεση και εκμετάλλευση των υπαρχόντων υδρογονανθράκων στη χώρα μας έρχονται να κάνουν πραγματικότητα μετά από πολλές δεκαετίες καθυστέρησης έξι ελληνικές και πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρίες.

Οι πρώτες γεωτρήσεις, που θα αναδείξουν με πλήρη τεχνικά στοιχεία την ύπαρξη και το μέγεθος των κοιτασμάτων, έχει σχεδιαστεί να ξεκινήσουν το 2018 – 2019 στον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο και το Κατάκολο, τη στιγμή που το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τόσο στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τις δύο μεγάλες θαλάσσιες περιοχές που διεκδικούν η Energean (στο Ιόνιο) και η Κοινοπραξία δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης όσο και στις επόμενες προκηρύξεις που ετοιμάζει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) για χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές.

Παράλληλα η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, επιταχύνει τις διαδικασίες για την υπογραφή των επόμενων συμβάσεων. Η παραπάνω  περιβαλλοντική μελέτη εκπονήθηκε από το ΕΛΚΕΘΕ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα με κοινή απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, και του αναπληρωτή υπουργού, Σωκράτη Φάμελλου.

Τα πεδία γεωτρήσεων που διεκδικούν η Κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Total-ExxonMobil και η Energean περιλαμβάνουν περιοχές με μεγάλα θαλάσσια βάθη, για τα οποία το κόστος των επενδύσεων είναι μεγαλύτερο.Παρά ταύτα, τα χαρακτηριστικά των περιοχών αυτών προσελκύουν το ενδιαφέρον και άλλων μεγάλων πολυεθνικών εταιριών. Μετά την επισημοποίηση του ενδιαφέροντος της παραπάνω κοινοπραξίας και την αποδοχή του από την ΕΔΕΥ και το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας, θα πρέπει να δημοσιευθούν οι σχετικές διακηρύξεις στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι η διαγωνιστική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους.

Συγχρόνως η ΕΔΕΥ προχωρά σε νέες σεισμικές έρευνες με στόχο την αύξηση της «πυκνότητας» των γραμμών που έχουν καταχωρηθεί από το 2013, καθώς και σε νέα επεξεργασία των παλαιότερων τεχνικών δεδομένων προκειμένου να ακολουθήσει επαναπροκήρυξη τόσο θαλάσσιων όσο και χερσαίων περιοχών, στη Δυτική αλλά και τη Βόρειο Ελλάδα.

Οι τρεις πιο «έτοιμες» περιοχές για διερεύνηση και εν συνεχεία εκμετάλλευση, είναι ο Πατραϊκός κόλπος, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα, καθώς οι συμβάσεις για την παραχώρησή τους κυρώθηκαν από τη Βουλή το 2014.

Στον Πατραϊκό οι εκτιμήσεις της Κοινοπραξίας ΕΛΠΕ-Edison υπολογίζουν το συγκεκριμένο κοίτασμα σε 100 εκατ. βαρέλια, ενώ οι επενδύσεις που θα απαιτηθούν για την ανάπτυξή του υπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ και οι ερευνητικές γεωτρήσεις προσδιορίζονται για την περίοδο 2018 – 2019.

Το Κατάκολο είναι η μοναδική ως τώρα περιοχή της Δυτ. Ελλάδας με 35 – 40 εκατ. βαρέλια πιστοποιημένα αποθέματα και 10,5 εκατ. βαρέλια απολήψιμα. Την εκμετάλλευση έχει αναλάβει η Energean, η οποία προγραμματίζει γεώτρηση το 2019. Η ίδια κοινοπραξία διεξάγει έρευνες και στα Ιωάννινα, σε περιοχή έκτασης 4.187 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου μετά την αεροβαρυτική έρευνα, με την οποία καταγράφηκε από αέρος το ανάγλυφο του εδάφους, προγραμματίζονται για την περίοδο 2018-2019 σεισμικές έρευνες.

Αναφορικά με τις τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας: ‘Αρτα – Πρέβεζα, Βορειοδυτική Πελοπόννησο που έχουν παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ και Αιτωλοακαρνανία που έχει κατακυρωθεί υπέρ της Repsol / Energean, οι συμβάσεις μίσθωσης υπεγράφησαν τον περασμένο Μάιο, αφού εγκρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το επόμενο διάστημα θα κατατεθούν στη Βουλή για κύρωση.

Θα ακολουθήσει η υπογραφή των συμβάσεων μίσθωσης για τρεις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου: Το «μπλοκ 2» (δυτικά της Κέρκυρας), για το οποίο έχει ορισθεί ως επιλεγείς αιτών η Κοινοπραξία ΕΛ.ΠΕ.- Total- Edison. Η σύμβαση αυτή βρίσκεται στο στάδιο του ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και θα ακολουθήσουν η υπογραφή της και η κατάθεσή της στη Βουλή. Με την ίδια διαδικασία θα ακολουθήσουν η περιοχή 10, στο Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπου έχει αναδειχθεί επιλεγείς αιτών η ΕΛ.ΠΕ., όπως και η περιοχή 1, Βόρεια – Βορειοδυτικά της Κέρκυρας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα