Το «χρυσό κλουβί» του Άι Γουέι Γουέι στη Νέα Υόρκη και τα μηνύματα κατά της πολιτικής Τραμπ (ΦΩΤΟ)

Τριακόσια έργα σε όλη τη Νέα Υόρκη και ένα επίχρυσο κλουβί απέναντι από τον Πύργο Τραμπ

Περισσότερα από 300 έργα του Άι Γουέι Γουέι που συνδέονται με το τοπίο και τον αστικό χώρο βρίσκονται ήδη και θα παραμείνουν μέχρι το Φεβρουάριο του 2018 στο Μανχάταν, αλλά και στο Μπρονξ, το Κουίνς, το Μπρούκλιν και το Στέιτεν Άιλαντ. Μνημειώδεις κατασκευές αλλά και μοναδικά πανό συνδεδεμένα με φωτιστικά σε όλους τους δήμους και εικόνες προσφύγων που εμφανίζονται σε χώρους που προορίζονται για διαφημιστικές καμπάνιες γέμισαν την πόλη μηνύματα.

Έχοντας δουλέψει σε στρατόπεδα προσφύγων και καταγράφοντας τις ιστορίες των μεταναστών σε ολόκληρο τον κόσμο, ο διάσημος Κινέζος καλλιτέχνης παρουσίασε με το δήμαρχο της Νέας Υόρκης το πιο φιλόδοξο υπαίθριο έργο του μέχρι σήμερα, “Good Fences Make Good Neighbors” – το οποίο πήρε το όνομά του από ένα στίχο σε ένα ποίημα του Ρόμπερτ Φροστ.

Ο 60χρονος καλλιτέχνης έζησε στη Νέα Υόρκη από το 1983 ως το 1993 και αυτή όπως δήλωσε είναι μια ένδειξη αγάπης στην πόλη αλλά και μια ακόμα απόδειξη συμπάθειας στους πρόσφυγες αφού και ο πατέρας του ως ποιητής ήταν εχθρός του Κινεζικού κράτους. «Αυτή είναι μια πόλη στην οποία όταν φτάνει ένας νέος καλλιτέχνης δε νιώθει ποτέ αλλοδαπός», είπε ο Άι Γουέι Γουέι στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Σέντραλ Παρκ.

Η θέση του έργου του «Χρυσό Κλουβί» που στήθηκε στη νοτιοανατολική είσοδο του Σέντραλ Παρκ δεν είναι καθόλου τυχαία. Είναι ορατό από τα ύψη του Πύργου Τραμπ, από το «χρυσό κλουβί» στο οποίο έζησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, του οποίου ο Αι Γουέι Γουέι είναι μαχητικός επικριτής. «Το τείχος που θα χτιστεί μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικό, είναι αδιανόητη πολιτική», δήλωσε ο καλλιτέχνης, ο οποίος ζει μεταξύ Βερολίνου και Πεκίνου. «Ζούμε σε μια εποχή που προσπαθούν να μας χωρίσουν από το χρώμα, τη φυλή, τη θρησκεία», πρόσθεσε ο καλλιτέχνης.

Πηγή: elculture.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα