Το χρονικό μιας παράνομης απέλασης

apelaseis_0Στις 4.27 τα ξημερώματα της Πέμπτης, ο L.H.M. (τα πλήρη στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.»), συριακής καταγωγής, πατέρας τεσσάρων παιδιών, ηλικίας ενάμισι, δύο, δυόμισι και έξι ετών, έστειλε μέσω φέισμπουκ το εξής μήνυμα σε αλληλέγγυους που βρίσκονται στην Ελλάδα: «Νομίζω ότι τώρα πηγαίνουμε στην Αθήνα».

Περίπου δυόμισι ώρες μετά, στις 7.08, έστειλε στους αλληλέγγυους τις γεωγραφικές συντεταγμένες που του έβγαζε το κινητό.

Η τοποθεσία τον εμφάνιζε κοντά στο αεροδρόμιο της Κω. Λίγο μετά, στις 8.00, έστειλε νέο μήνυμα με νέες συντεταγμένες, που τον εμφάνιζε στο αεροδρόμιο.

Στις 9.30 το πρωί οι αλληλέγγυοι έστειλαν γραπτό μήνυμα ρωτώντας τον πού βρίσκεται και απάντησε ότι βρίσκονταν στην Κω και ότι τους μιλούσαν αστυνομικοί, αλλά δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι έλεγαν. «Βοηθήστε με, θέλω να μείνω στην Ελλάδα», είπαν.

Οι αλληλέγγυοι τους είπαν ότι πρέπει να επικοινωνήσουν με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και ρώτησαν πού βρίσκονταν οι άλλες οικογένειες που είχαν ταξιδέψει μαζί τους από τη Λέρο.

«Βρίσκονταν μαζί μας, αλλά δεν ξέρουμε πού βρίσκονται. Ημουν στο αεροδρόμιο και τώρα στην αστυνομία», είπε ο L.H.M.

Χτες το μεσημέρι στις 2.00, οι αλληλέγγυοι κατάφεραν να επικοινωνήσουν και πάλι μαζί του. Οι γεωγραφικές συντεταγμένες έδειχναν ότι βρίσκονται στην Τουρκία, κοντά στο Tσισλί, λίγο πιο μέσα από τα παράλια στο ύψος της πόλης Αδανα.

Εισβολή και συλλήψεις

Ο L.H.M., η γυναίκα του και τα παιδιά τους είχαν οδηγηθεί πριν από μερικές ημέρες στη Λέρο μαζί με 91 πρόσφυγες, που είχαν αποβιβαστεί στη Μήλο στις 9 Οκτωβρίου.

Την Τετάρτη το απόγευμα, η αστυνομία εισέβαλε στο κέντρο φιλοξενίας ευάλωτων στο πρώην ΠΙΚΠΑ και συνέλαβε την οικογένεια του L.H.M. και άλλες δύο οικογένειες, συνολικά 13 άτομα, τους οδήγησε στο κρατητήριο του Αστυνομικού Τμήματος και στη συνέχεια τους επιβίβασε νύχτα στο πλοίο.

Οπως δείχνουν τα παραπάνω μηνύματα που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», οι συλληφθέντες Σύροι δεν είχαν ενημερωθεί για το πού τους οδηγούσε η αστυνομία και, πολύ περισσότερο, ότι οδηγούνταν προς απέλαση στην Τουρκία.

Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι δεν είχαν εκδηλώσει την επιθυμία να ζητήσουν άσυλο, ωστόσο τα μηνύματα δείχνουν είτε ότι η αστυνομία ψεύδεται είτε ότι οι ίδιοι δεν ενημερώθηκαν πλήρως για τα δικαιώματά τους και τη διαδικασία ασύλου, όπως το απαιτεί τόσο το διεθνές προσφυγικό δίκαιο όσο και ο ελληνικός νόμος.

Θυμίζουμε ότι ένα ζευγάρι με ένα μωρό παιδί επέστρεψε τελικά στη Λέρο αφού, σύμφωνα με την αστυνομία, ζήτησε άσυλο λίγο πριν απελαθεί.

Καταγγελία

Σε δηλώσεις εκπροσώπου της Υπατης Αρμοστείας χθες στη Γενεύη, ο διεθνής οργανισμός καταγγέλλει την Ελλάδα για «παράνομη επιστροφή» δέκα Σύρων στην Τουρκία χωρίς να έχει εξεταστεί στην Ελλάδα η επιθυμία τους για άσυλο, γεγονός για το οποίο εκφράζει τη σοβαρή του ανησυχία.

Η Υπατη Αρμοστεία εκφράζει επίσης ανησυχία για 27 αλλοδαπούς, μέρος συνολικά 131 προσφύγων που είχαν φτάσει στην Πελοπόννησο στις 8 Οκτωβρίου.

Οπως έγραψε χθες η «Εφ.Συν.», η Αστυνομική Διεύθυνση Καλαμάτας είχε επιβιβάσει σε κλούβα αριθμό προσφύγων, χωρίς να επιτρέψει την πρόσβαση στην Υπατη Αρμοστεία και σε δικηγόρο ορισμένων από αυτούς, ο οποίος προσπαθούσε να καταθέσει υπεύθυνη δήλωση ότι θέλουν να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα.

Πηγή: Efsyn.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα