Το χρήμα περιμένει στη γωνία μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών

Το 2019 είναι μια χρονιά με πολλές προσδοκίες που «σιγοβράζουν», για την αλλαγή στην γεωπολιτική ισορροπία ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και την ανάδειξη της Ελλάδας σε ρόλο ρυθμιστή με την βοήθεια των συμμάχων της.

Γράφει ο Νίκος Κοσμόπουλος

Με γνώμονα αυτούς τους στόχους επιτεύχθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών που θεωρείται ιστορική, καθώς έπειτα από επίπονες προσπάθειες της Ελλάδας και της πΓΔΜ, κατάφεραν να διαπραγματευτούν με στόχο την ευημερία των λαών τους, χαλώντας τα σχέδια εκείνων που ήθελαν την αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

Αναμφίβολα σε μια διαπραγμάτευση υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία, ωστόσο για την Ελλάδα διαφαίνεται πως τα θετικά είναι περισσότερα, καθώς ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο για την επιρροή της στον γεωπολιτικό και οικονομικό τομέα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών, βρίσκεται πλέον σε “ελληνικά χέρια”  και αναμένεται να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, όπου σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανό να ψηφίσουν υπέρ παραπάνω από 151 βουλευτές.

Στη παρούσα συγκυρία, η Συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ, αναμένεται να αποτελέσει ένα βήμα προς την σταθερότητα και την ειρήνη στα Bαλκάνια, έπειτα από την διπλωματική επιτυχία των δυο πλευρών και ιδίως της ελληνικής, που κατάφερε να αλλάξει την ονομασία της γειτονικής χώρας, ειρηνικά.

Η Ελλάδα πέραν του ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών αναβαθμίζεται γεωπολιτικά σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων, ενσωματώνει την πΓΔΜ στο δικό της “άρμα” συμφερόντων και δημιουργεί περαιτέρω γόνιμο έδαφος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και την επαναχάραξη του γεωστρατηγικού της ρόλου.

Πιο συγκεκριμένα στη Συμφωνία που υπογράφτηκε, γίνεται αναφορά και στην οικονομική συνεργασία των δυο κρατών, όπως η ενδυνάμωση, αύξηση και εμβάθυνση στους τομείς της γεωργίας, της ενέργειας, της βιομηχανίας, των υποδομών, των επενδύσεων, του τουρισμού, του εμπορίου, των μεταφορών και στην δημιουργία αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου μεταξύ των δυο χωρών.

Ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει στη “γωνία” με ανυπομονησία την τελική επικύρωση της Συνθήκης, προκειμένου να ανοίξει τα φτερά του στην γειτονική χώρα και να ξεκινήσει σε έντονο βαθμό τις επιχειρηματικές δραστηριότητες .

Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί, καθώς οι εξαγωγές, οι εισαγωγές και η δραστηριοποίηση ελληνικών εταιρειών στην πΓΔΜ και αντίστοιχα, θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες, με αποτέλεσμα την έστω μικρή συμβολή στο ελληνικό ΑΕΠ αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Σημειώνεται πως εδώ και χρόνια δεν υπήρχαν οι προοπτικές που ανοίγονται σήμερα με πλειάδα ελληνικών εταιρειών να δραστηριοποιούνται στην πΓΔΜ, με τις επενδύσεις να φτάνουν τα δισεκατομμύρια σε μια χώρα μόλις των 2 εκατομμυρίων κατοίκων και την χώρα μας να αποτελεί τον τρίτο σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της πΓΔΜ μετά τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι γεγονός ότι “ισχυροί” της ελληνικής επιχειρηματικότητας έχουν ήδη απλώσει τα επενδυτικά τους δίχτυα στη γειτονική χώρα, κατέχοντας ηγετικό ρόλο στα πετρελαιοειδή, την ενέργεια, τον τραπεζικό και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συμφωνία για το ονοματολογικό ανοίγει νέους ορίζοντες για αυξημένες επενδύσεις , ενώ θα δώσει την ευκαιρία στην Ελλάδα να κάνει πράξη την φιλοδοξία της να εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο hub μεταφορών, αφού ουσιαστικά πέραν της γεωγραφικής της θέσης, θα είναι και ο οικονομικός ηγέτης των Βαλκανίων με την συνδρομή των ισχυρών συμμάχων της.

Το “άνοιγμα” της πΓΔΜ στα δυτικά κεφάλαια με στόχο να μπει στις “ράγες” του δυτικού εκσυγχρονισμού, θα ωφελήσει τους Έλληνες μικρομεσαίους επιχειρηματίες οι οποίοι θα μπουν σε μια νέα αγορά, καθώς λόγω της διευκόλυνσης που θα υπάρξει στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών, ανοίγει η “πόρτα” , ώστε να αρχίσουν τα deals με την γείτονα χώρα.

Τέλος, ως Ευρωπαίοι έχουμε συμφέρον να προσφέρουμε με αξιοπιστία αυτή την προοπτική που ανοίγεται, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα καιροφυλακτούν κίνδυνοι που θα στηρίζονται σε μια διαφορετική βάση αξιών απ΄ ό,τι αυτών της Ευρώπης γεγονός που ενδεχόμενα θα έχει σαν αποτέλεσμα να βιώσουμε εποχές σκοταδισμού.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα