Το χρέος, οι προσδοκίες και τα «αλλά»…

Στην τελική ευθεία για ξεκαθάρισμα του τοπίου έχει μπει πλέον η χώρα με τα μηνύματα να είναι μεικτά αλλά κατά πολλούς αισιόδοξα. Αφού η κυβέρνηση πραγματοποίησε τον  «καθήκον» της απέναντι στους δανειστές και ψήφισε το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα στην Βουλή την περασμένη Πέμπτη, φαίνεται πλέον να περιμένει ένα «φως στο τούνελ» για το ελληνικό χρέος. Εξάλλου η κίνηση των 53 στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος υπενθυμίζει μέχρι και τελευταία στιγμή πρίν το eurogroup της Δευτέρας στον πρωθυπουργό ότι η προχθεσινή ψήφιση των μέτρων από την Βουλή δεν μπορεί να είναι δεσμευτική χωρίς ουσιαστική λύση στο ζήτημα αυτό.

ΔΝΤ – Λαγκάρτν

Ειδικότερα, κατά την χθεσινή συνάντηση του Washington Group στο Μπάρι της Ιταλίας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G7, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, κ. Κριστίν Λαγκάρντ, έθεσε με επιτακτικό τρόπο το μείζον ζήτημα του χρέους, ζητώντας συμφωνία για να μπορέσει το Ταμείο να λάβει μέρος στο Ελληνικό Πρόγραμμα, λαμβάνοντας μηνύματα συναίνεσης και εκφράζοντας η ίδια την πεποίθηση πως τα πράγματα προχωρούν καλά.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ μίλησε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου για τα ταξίδια της στην Ιταλία και την Κίνα και στο πλαίσιο αυτής της ενημέρωσης αναφέρθηκε στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο η συνεδρίαση να αφορά την χώρα μας.

Βερολίνο – Σόιμπλε

Από την πλευρά του το Βερολίνο είναι αρκετά συγκρατημένο για το ζήτημα του χρέους, με τον Σόιμπλε ωστόσο να αφήνει « ανοιχτό παράθυρο» για την εξεύρεση μια κοινής γραμμής, θέτοντας ωστόσο πολλά «αλλά».

Όπως είπε η εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, “χαιρετίζουμε την ψήφιση των μέτρων, είναι ένα σημαντικό βήμα. Θα εξετάσουμε τη Δευτέρα στο Eurogroup με κάθε λεπτομέρεια όσα ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση, στόχος είναι να κλείσουμε την δεύτερη αξιολόγηση, αλλά δεν μπορούμε να προδικάσουμε το αποτέλεσμα για μια συνολική συμφωνία”.

Τσίπρας

Τη δική του θέση εξέφρασε με δήλωσή του ο πρωθυπουργός μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης στη Βουλή με την οποία υπερψηφίστηκε η επίμαχη συμφωνία με τους δανειστές.

«Με το αποτέλεσμα και της ψηφοφορίας η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα. Τώρα είναι η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών. Είναι η σειρά τους να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους, στο ακέραιο όπως κάναμε κι εμείς. Αναμένουμε και δικαιούμαστε, από τη συνεδρίαση του Eurogoup της ερχόμενης Δευτέρας, μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού», δήλωσε

 «53+» προς Τσίπρα

Με νέα παρέμβασή της η ομάδα «53+», έστειλε  μήνυμα στον Πρωθυπουργό να δεσμευτεί απολύτως ότι χωρίς ουσιαστική λύση για το χρέος, δεν θα ισχύσουν τα επώδυνα μέτρα.

«Η επόμενη ημέρα θα έχει μεγάλες δυσκολίες και πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη για το δημόσιο χρέος. Θα χρειαστεί να επαναληφθεί και να είναι απολύτως δεσμευτική η δήλωση ότι χωρίς ουσιαστική λύση για την απομείωση του χρέους δεν υπάρχουν μέτρα, δεν ισχύουν τα επώδυνα μέτρα» αναφέρουν χαρακτηριστικά η κίνηση των «53» ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Η ισχυρότερη εσωκομματική τάση του ΣΥΡΙΖΑ ζητά αλλαγές επίσης σε πολιτικές που ασκούνται αλλά και σε πρόσωπα. «Χρειάζεται, συνολική αριστερή στροφή. (…) Είναι απαραίτητο, ένα πολιτικό σχέδιο με βάση τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος» το οποίο θα περιλαμβάνει «αξιολόγηση και αναπροσανατολισμό σε πολιτικές και πρόσωπα».

Παράλληλα, η ομάδα «53+» – ηγετικό στέλεχος της οποίας είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος – ψέγει βουλευτές και υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ για την στάση που κράτησαν στη Βουλή, πανηγυρίζοντας, συγκρίνοντας μνημόνια και περιγράφοντας success story. Στον αντίποδα, όπως παρατηρούν «σωστά έπραξαν αρκετοί υπουργοί αλλά και βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ που στις ομιλίες τους στη Βουλή όχι μόνο δεν πανηγύριζαν για όσα προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο της 2ης αξιολόγησης, αλλά τόνιζαν ταυτόχρονα ότι επιστρέφονται τα κελεύσματα περί ιδιοκτησίας του μνημονίου. Σωστά, επίσης, απέφυγαν το success story, τη σύγκριση μνημονίων, την αφήγηση για ξέφωτα που οσονούπω θα δούμε. Μετρημένα λόγια από αριστερή σκοπιά, με τον αναγκαίο αναστοχασμό, με στοιχεία αυτοκριτικής, με τη γενναιότητα παραδοχής λαθών, με επίγνωση των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίζει ένας ολόκληρος κόσμος».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα