Το τέτρις του Γιάννου για να « ξεπλύνει το μαύρο χρήμα»

Μπαράζ αποκαλύψεων γίνονται τις τελευταίες ώρες για το “τέτρις” του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που έκανε ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου και η συζυγός του Σταυρούλα Κουράκου.

Είναι άξιο αναφοράς πως ανέκαθεν η εξουσία και ιδίως στις εποχές με τις «παχιές αγελάδες» , θεωρούσε ότι θα είναι πάντα στο απυρόβλητο, χωρίς ποτέ να χρειαστεί να λογοδοτήσει σε κάποιον.

Η ιστορία φαίνεται γνώριμη, καθώς πριν το κ. Γιάννο Παπαντωνίου, υπήρξε ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος που προφυλακίστηκε, καθώς κρίθηκε ένοχος με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ενώ του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατ’ επάγγελμα, κατ’ εξακολούθηση.

Τα στοιχεία για το σχηματισμό της δικογραφίας του κ. Τσοχατζόπουλου αντλήθηκαν και από την υπόθεση των υποβρυχίων, κάτι που σημαίνει ότι οι αρχές χρησιμοποίησαν στοιχεία και από άλλες δικογραφίες που  αφορούσαν σκανδαλώδεις συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Όσον αφορά τον κ. Παπαντωνίου, ο ασκός του Αιόλου άνοιξε όταν επιχειρηματίας και φίλος του ζευγαριού, σύμφωνα με τα όσα παραδέχθηκε, παρείχε διευκόλυνση στον πρώην υπουργό και την κ. Κουράκου, προκειμένου να «να καλύπτουν παράνομα ποσά».

Ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας,  μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 500 χιλιάδων ευρώ και απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

Ο φίλος του κ. Παπαντωνίου, ανέφερε, ότι το διάστημα 2002-2003 έστελνε για λογαριασμό του Γ. Παπαντωνίου χρήματα στο εξωτερικό, για να βοηθήσει «τον φίλο του, επιτυχημένο πολιτικό και έντιμο και σωστό άνθρωπο».

Ο συγκατηγορούμενος του πρώην υπουργού Άμυνας, φέρεται επίσης να είπε στους ανακριτές, ότι την κρίσιμη για την υπόθεση της σύμβαση των φρεγατών περίοδο, δηλαδή «μέσα σε δύο χρόνια, το 2002 και 2003, πήρε τμηματικά από τον κ. Παπαντωνίου 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά».

Ο κατηγορούμενος φέρεται να τόνισε στους δύο ανακριτές, πως πίστευε ότι τα χρήματα προέρχονται «από νόμιμα έσοδα του κυρίου Παπαντωνίου» ενώ επισήμανε πως ο ίδιος δεν έχει λάβει καμία απολύτως αμοιβή, διότι επρόκειτο περί μίας εξυπηρέτησης σε ένα πρόσωπο που εκτιμούσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννος Παπαντωνίου χρησιμοποίησε την ίδια τακτική με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, καθώς πέραν των εμπλεκόμενων ατόμων που φέρεται να βοήθησαν τους δυο υπουργούς, όπως ο επιχειρηματίας και φίλος του κ. Παπαντωνίου που ισχυρίστηκε ότι παραλάμβανε τα χρήματα «σε δεσμίδες μέσα σε κίτρινους φακέλους από το σπίτι του πρώην υπουργού στην Κηφισιά», υπήρχε και ένας γνωστός τραπεζικός όμιλος, τον οποίο ο κ. Παπαντωνίου και ο κ. Τσοχατζόπουλος χρησιμοποιούσαν προκειμένου να μετατρέψουν το “βρώμικο” χρήμα σε “καθαρό” και να μεταφερθεί ακέραιο στην Ελβετία.

Στην υπόθεση του κ. Παπαντωνίου, τα λεφτά μετά από καταθέσεις, μικρών κάθε φορά ποσών, σε λογαριασμούς σε υποκατάστημα του τραπεζικού ομίλου στα βόρεια προάστια, «έφευγαν με προορισμό την Ελβετία», όπου κατέληγαν σε τραπεζικό λογαριασμό με δικαιούχο τον πρώην υπουργό και συνδικαιούχο τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου.

Τέλος, σύμφωνα με τα ευρήματα τις δικογραφίας, υπήρξε και από  μία ολλανδική τράπεζα “κινητικότητα”, καθώς έφυγαν δυο εμβάσματα σε τραπεζικό λογαριασμό στη Γενεύη του αντιπροσώπου της Thales. Από εκεί μεταφέρθηκαν σε κυπριακές off shore, από τις οποίες αναλήφθηκε τμηματικά.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα