Το τέλος των μνημονίων και η …αιώνια πιστοληπτική γραμμή της ΝΔ

Σε λίγες μέρες η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διακηρύξει τον επίσημο τερματισμό της μνημονιακής χρηματοδότησης της χώρας ενώ την ίδια περίοδο η αξιωματική αντιπολίτευση αναζητά επιχειρήματα αμφισβήτησης του τέλους των μνημονίων.

Εκδηλώσεις σούπερ πανηγυρικού χαρακτήρα δεν αναμένεται να υπάρξουν καθώς, όπως έχει αναφερθεί από έγκυρους κυβερνητικούς κύκλους το Μαξίμου έχει απορρίψει σχετικές προτάσεις πριν ακόμα προκύψει η φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, ενώ αμέσως μετά ακυρώθηκαν και τα σχέδια για μία  τελετή σε Πνύκα ή Ζάππειο.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας σκέπτεται να μιλήσει για το «μνημονιακό τέλος» από κάποια «λαϊκή» περιοχή της Αττικής, προκειμένου να τονίσει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στην μεταμνημονιακή εποχή. Συνεργάτες του πάντως αποφεύγουν να ξεκαθαρίσουν εάν η συμβολική επίσκεψη στο Καστελόριζο παραμένει υπό συζήτηση.

Αυξάνονται οι προσδοκίες για τη ΔΕΘ

Το επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος φαίνεται ότι επικεντρώνεται στα μέτρα ανακούφισης και «δίκαιης ανάπτυξης» που θα παρουσιάσει ο Α.Τσίπρας στα εγκαίνια της ΔΕΘ σε τρεις εβδομάδες. Η επεξεργασία τους θα ολοκληρωθεί λίγο πριν την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη, καθώς αναζητούνται ακόμη εκείνα τα στοιχεία που «θα κάνουν τη διαφορά» και «θα δείξουν το διέξοδο».

Σε αυτά τα πλαίσια, ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος αφήνει να εννοηθεί ότι από την αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα αποκλεισθούν οι ηλικίες μέχρι 25 ετών, όπως είχε λεχθεί στην αρχή των συζητήσεων. «Αύξηση του κατώτατου με καθήλωση του υποκατώτατου μισθού, αφενός θα εκτινάξει την ψαλίδα εξοργίζοντας τους νέους και αφετέρου θα θέσει σε εργασιακό κίνδυνο τις μεγαλύτερες ηλικίες για λόγους προφανείς», επισημαίνει.

Η αντίδραση της ΝΔ

Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η κυβέρνηση καλείται αντικειμενικά να αντικρούσει το επιχείρημα της ΝΔ ότι η έξοδος στις αγορές δεν θα πετύχει λόγω της κρίσης της τουρκικής οικονομίας και των ιταλικών αναταράξεων.

Από τις αρχές του καλοκαιριού η Πειραιώς πρότεινε, χωρίς να το λέει ξεκάθαρα, τη λύση της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, αμφισβητώντας την ικανότητα της χώρας να βγει στις αγορές. «Λέτε ότι δεν θα έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια αλλά δεν ζητάτε ούτε νέο μνημόνιο, ούτε πιστοληπτική γραμμή, τι προτείνετε;», είχε προκαλέσει ο κ. Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής στα τέλη Μαϊου.

Την απάντηση την έδωσε πρόσφατα αλλά και πάλι εμμέσως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, υπενθυμίζοντας ότι ο Γιάννης Στουρνάρας «δικαιώθηκε», αφού η έξοδος στις αγορές είναι «όνειρο απατηλό» λόγω του επιτοκίου 4,24% του δεκαετούς ομολόγου. Εμμέσως πλην σαφώς, δηλαδή, τάχθηκε υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, την οποία προέκρινε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Σε ανάλογη…ραδιοσυχνότητα κινήθηκε και ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, επιμένοντας ότι η χώρα είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς καθώς δεν έχουν διαμορφωθεί συνθήκες για χαμηλό κόστος δανεισμού.

Κυβέρνηση: Θέλετε …αιώνια πιστοληπτική γραμμή;

Από το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο απαντούν στη ΝΔ:

– Οι αυξομειώσεις του επιτοκίου αποτελούν συνάρτηση των εξελίξεων σε Τουρκία και Ιταλία. «Εφόσον ανάλογες εξελίξεις, στις ίδιες ή σε άλλες χώρες, δεν μπορούν να αποκλειστούν για τα επόμενα χρόνια, τι ακριβώς ζητά η ΝΔ, να μείνει η Ελλάδα… μονίμως σε πιστοληπτική γραμμή ή σε μνημόνια;».

– Επειδή ακριβώς ελήφθησαν υπόψη (από τους θεσμούς πρωτίστως) οι απρόβλεπτοι παράγοντες, συστάθηκε το «μαξιλάρι ρευστότητας», ώστε οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να είναι διασφαλισμένες για τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα