Το Σ.Α. του ΟΗΕ εξετάζει την στρατηγική αναθεώρηση της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο

Την στρατηγική αναθεώρηση της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπροσυζητούν τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο περιθώριο των διαβουλεύσεων επί του προσχεδίου ψηφίσματος, το οποίο ετοίμασε η Βρετανία για ανανέωση της θητείας της δύναμης για το προσεχές εξάμηνο.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, πρόκειται για προσθήκη την οποία θέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για στρατηγική αναθεώρηση όλων των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του οργανισμού.

Αυτή είναι η μόνη σημαντική διαφοροποίηση στο προσχέδιοψηφίσματος. Στο πλαίσιο της κλειστής συνεδρίασης για το Κυπριακό την περασμένη Τρίτη, ο Αμερικανός πρέσβης είχε αναφέρει ότι «η έλλειψη πολιτικής συμφωνίας στο Κυπριακό θα πρέπει να οδηγήσει σε αναπροσαρμογή της εμπλοκής του διεθνούς οργανισμού». Τόνισε την ανάγκη, οι ειρηνευτικές αποστολές να αναπροσαρμόζονται με βάση την κατάσταση επί του εδάφους. Διευκρίνισε επίσης, ότι η στρατηγική αναθεώρηση της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, «δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως προσπάθεια επίρριψης ευθύνης σε οποιονδήποτε, ούτε ως εγκατάλειψη κάποιας εκ των πλευρών».

 Η ψηφοφορία επί του ψηφίσματος είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα