Το σόου του Ερντογάν μετά τις αλλεπάλληλες ήττες στο Αφρίν από τους Κούρδους

Έντονο παρασκήνιο φαίνεται ότι κρύβεται πίσω από το “θερμό” επεισόδιο στα Ίμια, τόσο από την πλευρά του Ερντογάν όσο και από του ΝΑΤΟ. Διπλωματικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προκαλούνται αυτή την ώρα πολλαπλές πιέσεις στην Αθήνα, προκειμένου, να υποχωρήσει στο θέμα του Σκοπιανού.

Την ίδια ώρα ο “σουλτάνος” λόγω της επέμβασης της Τουρκίας στο Αφρίν της Συρίας και τις μεγάλες απώλειες που καταγράφει, έσπευσε να εξωτερικεύσει προς άλλες κατευθύνσεις τα εσωτερικά ζητήματα της χώρας του, αναζητώντας επιβεβαίωση της πολιτικής και στρατιωτικής του ισχύος.

Παράλληλα, η Τουρκία βλέποντας τα κοιτάσματα της Κύπρου και τις πιέσεις που δέχεται ο Ερντογάν από την αντιπολίτευση ότι είναι “μπόσικος” έναντι των Ελλήνων, έβαλε “λάδι στη φωτιά” στο Αιγαίο, απειλώντας την Ελλάδα και την Κύπρο και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα, καταγράφεται «αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο» ωστόσο αυτή αποτυπώνεται εντονότερα στην εκτίμηση ότι οι Τούρκοι «ήρθαν, προκάλεσαν, έκαναν τα Ίμια τουρκικά και έφυγαν».

Η κυβέρνηση απέφυγε να σηκώσει το γάντι της τουρκικής πρόκλησης και δια της διπλωματικής οδού εκδήλωσε την έντονη ενόχληση και δυσαρέσκειά της. Χθες ο Αλέξης Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό ενώ, σήμερα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ενημερώνει τους ομολόγους του στη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Στο τηλεφώνημα με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ζήτησε «να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης». Υπογράμμισε επίσης « με αυστηρότητα» στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το (προ)χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, «υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Κατά τη συνομιλία των δύο πρωθυπουργών συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (στη χρήση αυτής της οδού παρέπεμψε και το αμερικανικό Στέητ Ντιπάρτμεντ), ενώ κατά πληροφορίες  συζητήθηκε και η κατάσταση σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρει πως η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα της τουρκικής πλευράς, ενώ πληροφορίες για το περιεχόμενο της επικοινωνίας αναφέρουν ότι ο Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε ότι το συμβάν στα Ίμια «δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας», αλλά ατύχημα.

Αντεγκλήσεις μεταξύ ελληνικού και τουρκικού ΥΠΕΞ

Ωστόσο σε πιο οξείς τόνους αντάλλαξαν ανακοινώσεις το τουρκικό και το ελληνικό ΥΠΕΞ. Το μεσημέρι το ελληνικό ΥΠΕΞ γνωστοποίησε την ύπαρξη διαβήματος της ελληνικής πλευράς από τον Πρέσβη Δημήτρη Παρασκευόπουλο προς τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ η ίδια ανακοίνωση ανέφερε ότι κλήθηκε στο ΥΠΕΞ – για εξηγήσεις προφανώς – ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα. Στην ίδια ανακοίνωση το ΥΠΕΞ Ζητά να τερματιστούν οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου ενώ κάνει λόγο λόγο για «επικίνδυνα συμβάντα» που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και έρχονται ως αποτέλεσμα της «κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες μέρες η Τουρκία».

Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ απάντησε αναβαθμίζοντας την πρόκληση καθώς διέψευσε το ελληνικό διάβημα και ισχυρίστηκε ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία:

«Δυστυχώς η ελληνική πλευρά παραπληροφορεί  την ελληνική κοινή γνώμη και όπως κάνει συνήθως αλλάζει την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι πως ο γ.γ. του υπουργείου μας χθες το βράδυ κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε πως στα (Καρντάκ) Ίμια, τα οποία ανήκουν στη χώρα μας, υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα. Του ανέφερε πως δεν θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές, πως δεν συμφέρει η ένταση τις δύο χώρες και ζήτησε να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη στάση».
«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία» ήταν η έντονη αντίδραση του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ Αλέξανδρου Γεννηματά.
Παράλληλα με το διπλωματικό μπρα ντε φερ  συνεχιζόταν χθες το απόγευμα η ένταση στην περιοχή των Ιμίων, καθώς σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet  11 τουρκικά πλοία πραγματοποιούσαν περιπολίες στην περιοχή και 8 ελληνικά. Κάτι που διέψευδε το ελληνικό ΥΠΕΞ κάνοντας λόγο για 3 τουρκικά και 2 ελληνικά.

Τζανακόπουλος: «Να μη ρίξουμε λάδι στη φωτιά»

Το πρωί, αφότου είχε γίνει ευρέως γνωστό το επεισόδιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστειλε καθησυχαστικά μηνύματα στο εσωτερικό ακροατήριο, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση προβληματίζεται για την τουρκική προκλητικότητα, παρακολουθεί στενά και με ιδιαίτερη προσοχή τις κινήσεις της γείτονος και τις εξελίξεις στο Αιγαίο και σε κάθε περίπτωση έχει την αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Ο ίδιος, απέδωσε τις κινήσεις της Τουρκίας στα εσωτερικά της ζητήματα των οποίων η διαχείριση είναι δύσκολη για την κυβέρνηση Ερντογάν, παραπέμποντας ουσιαστικά στις τουρκικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων στο Αφρίν.

State Department: «Βρείτε τα δια της διπλωματίας»

Σε ό,τι αφορά τον διεθνή παράγοντα από τον οποίο η ελληνική πλευρά επιζητεί στήριξη:

Η Κομισιόν δια του Εκπρόσωπου της Μαργαρίτη Σχοινά, απεύθυνε συστάσεις προς την Τουρκία να αποφεύγει τις αρνητικές δηλώσεις  (η αναφορά για τις δηλώσεις Ερντογάν) που καταστρέφουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, ειδικά στον δρόμο προς τη Βάρνα, όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στις 26 Μαρτίου. Σχετικά με το συμβάν στα Ίμια ο Μ. Σχοινάς δήλωσε πως «η Κομισιόν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις» και κάλεσε την Τουρκία «να δεσμευθεί αμετάκλητα στις σχέσεις καλής γειτονίας και να αποφύγει κάθε είδος πηγής προστριβής, απειλών ή δράση εναντίον κρατών-μελών της ΕΕ, που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών».

Από την άλλη το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τήρησε ίσες αποστάσεις, συνέστησε στις δύο πλευρές να αξιοποιήσουν τους καθιερωμένους μεταξύ τους διπλωματικούς διαύλους για τα θέματα του Αιγαίου και προέτρεψε τα δύο μέρη να λάβουν μέτρα αποκλιμάκωσης της έντασης. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ είχε προϊδεάσει για τη στάση των ΗΠΑ, στέλνοντας στις δύο πλευρές το μήνυμα «βρείτε τα».

Απειλές Ερντογάν για Κυπριακή ΑΟΖ και Αιγαίο

Στο μεταξύ, προκλητικές δηλώσεις υπήρξαν έναντι Ελλάδας και Κύπρου υπήρξαν χθες και από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, στο πλαίσιο ομιλίας του ενώπιον των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος AKP. Προειδοποίησε Ελλάδα και Κύπρο να μην υπερβαίνουν τα όρια «σχετικά με την εξερεύνηση του φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου και της βραχονησίδες του Αιγαίου», πρωτοβουλίες που όπως είπε δε διαφεύγουν της τουρκικής προσοχής, το αντίθετο η πολεμική αεροπορία και το ναυτικό είναι έτοιμα να επέμβουν ανά πάσα στιγμή.
Ιδιαίτερα αναφορικά με τις έρευνες του πλοίου της Ιταλικής Εταιρείας ΕΝΙ σημείωσε: «Συνιστούμε στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα ανοιχτά της Κύπρου, να μην υπερβούν τα όρια τους, στηριζόμενες στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι χειρονομίες (απειλές) αυτών τερματίζονται όταν βλέπουν τον δικό μας στρατό, τα σκάφη μας και τα αεροπλάνα μας».

Επίσης, προέβη στην απειλητική αναφορά πως «Για εμάς τα δικαιώματα μας στο Αιγαίο έχουν την ίδια σημασία με το Άφριν».

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα