Το σχίσμα είναι γεγονός: Η Ρωσική Εκκλησία διακόπτει κάθε δεσμό με το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Στην απόφαση να διακόψει «κάθε δεσμό» με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης κατέληξε η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μετά το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Αναλυτικότερα, η σχετική ανακοίνωση ήρθε σε συνέχεια της απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην ουκρανική Εκκλησία, ενώ παράλληλα ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, είχε αποφασίσει να διακόψει τη μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, όχι όμως και την επικοινωνία μεταξύ των δύο Εκκλησιών. Μάλιστα, Η Ρωσική Εκκλησία είχε εκδηλώσει την έντονη διαμαρτυρία της και τη βαθιά της δυσαρέσκεια, δηλώνοντας ότι οι ενέργειες της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως «συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των εκκλησιαστικών κανόνων».

Μέχρι σήμερα, όταν και ο ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος, φτάνοντας στο Μινσκ, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος, είχε εκφράσει την ελπίδα του «η Ορθόδοξη Εκκλησία να βρει τη δύναμη να ξεπεράσει τις δυσκολίες… να μείνει ενωμένη».

Παράλληλα, ο μητροπολίτης Ιλαρίων δήλωσε από την πλευρά του ότι ελπίζει πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης θα αλλάξει τη θέση του για το ουκρανικό ζήτημα.

Επιπλέον, κατά τη σημερινή συνεδρίαση αποφασίστηκε η αναστολή της συλλειτουργίας με τους ιεράρχες της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μετά από τακτική Ιερά Σύνοδο, έλαβε την απόφαση να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας και να επαναφέρει τον σχισματικό Πατριάρχη Φιλάρετο στην κανονικότητα της Εκκλησίας αλλά και τον σχισματικό Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Μαλέτιτς, της λεγόμενης «Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα