Το σχέδιο για τις συντάξεις, τα αντίμετρα και το κοινωνικό μέρισμα

Μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις που θα πάνε στη Βουλή το επόμενο τρίμηνο θα αναδειχθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τις συντάξεις, τα αντίμετρα και το κοινωνικό μέρισμα. Γεγονός αποτελεί η «συγγένεια» των θεμάτων αυτών, καθώς οι αποφάσεις στο θέμα των συντάξεων συνδέονται άμεσα με το ευρύτερο πακέτο παροχών που θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Ημερομηνία – σταθμός είναι η 15η Οκτωβρίου, όταν το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα πάρει το δρόμο, όπως κάθε χρόνο για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, προς τις Βρυξέλλες.

Οι τρεις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα πρέπει να πάρουν την έγκριση της ελληνικής Βουλής πριν από το τέλος Δεκεμβρίου είναι οι ακόλουθες:

Συντάξεις. Οριστική λύση δεν αναμένεται να δοθεί κατά την παρούσα αποστολή των δανειστών στην Αθήνα. Τα χρονικά όμως περιθώρια είναι μικρά καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες η όποια σχετική απόφαση θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή τον επόμενο μήνα.

Άλλοι αναλυτές θεωρούν ότι δεν είναι απαραίτητο η ματαίωση των περικοπών να περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά η όποια αποτύπωση πιθανής συμφωνίας με τους δανειστές για το ζήτημα αυτό, μπορεί να εμφανιστεί αργότερα, πριν πάντως από το τέλος του χρόνου, στο τελικό σχέδιο που θα τεθεί προς τελική έγκριση στη Βουλή.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί «καθαρή λύση» στο θέμα των συντάξεων και όχι «ημίμετρα» και αυτό που επιδιώκει είναι η ακύρωση του μέτρου. Για τον σκοπό αυτό είναι σε εξέλιξη ένας κύκλος διαβουλεύσεων με όλους τους παράγοντες, με τις επαφές να κορυφώνονται τις επόμενες εβδομάδες, ενώ το θέμα τέθηκε χθες από το οικονομικό επιτελείο στους δανειστές. Μόλις οι διαβουλεύσεις καταλήξουν στην οριστική λύση, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως η διάταξη που θα πάει προς ψήφιση «δεν χρειάζεται να ξεπερνά τη μία γραμμή».

Κοινωνικό Μέρισμα. Καθώς η χρονιά αναμένεται να κλείσει με υπέρβαση του στόχου κατά 0,3% με 0,5%, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει διαθέσιμο ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 540 με 900 εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με πηγές από το οικονομικό επιτελείο, εξετάζεται η δυνατότητα να δοθεί ένα εφάπαξ ποσό σε δικαιούχους με εισοδηματικό κριτήριο, δηλαδή να ακολουθηθεί η περσινή μεθοδολογία. Και η συγκεκριμένη ρύθμιση θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή, για να μπορέσει να εφαρμοστεί.

Αντίμετρα. Το «αντίμετρα» συνδέονται άμεσα με την τύχη των συντάξεων. Κανονικά επρόκειτο να μπουν αυτόματα σε εφαρμογή όταν κόβονταν οι συντάξεις. Ωστόσο τα δεδομένα έχουν αλλάξει και θα προχωρήσουν σταδιακά, με την κυβέρνηση να επιθυμεί αυτό να γίνει σε βάθος τετραετίας.

Η αρχή έχει ήδη γίνει με το οικογενειακό επίδομα και στη ΔΕΘ υπήρξαν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για άλλα τρία αντίμετρα (ΕΝΦΙΑ, φορολογία επιχειρήσεων, επιδότηση ενοικίου). Οι ρυθμίσεις, που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή, αναμένεται να ψηφιστούν μαζί με τον προϋπολογισμό. Σε αυτή τη φάση, το βάρος πέφτει κατά προτεραιότητα στις δράσεις που θα «τρέξουν» το 2019.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται από την κυβέρνηση η στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την ώρα της ψηφοφορίας. Δηλαδή αν θα επιλέξουν να υπερψηφίσουν τις θετικές διατάξεις ή θα στραφούν σε άλλες επιλογές όπως το λευκό ή η αποχή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα