Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, «στη συνάντηση διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο πλευρών, προκειμένου να επιταχυνθεί η μείωση των κόκκινων δανείων, η χρηματοδότηση της οικονομίας και η προστασία της πρώτης κατοικίας».
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το σχέδιο της κυβέρνησης για να μειωθούν δραστικά τα κόκκινα δάνεια. Ταυτόχρονα θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία, πράγμα που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε:
– Η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου. Καθώς και τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Θα λαμβάνει υπόψη την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για την επιδότηση των επιλέξιμων δανειοληπτών. Καθώς και τα κεφαλαιακά και εποπτικά δεδομένα των τραπεζών.
– Η παράταση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας έως το τέλος Φεβρουαρίου. Σε αυτό το διάστημα θα διαμορφωθεί από κοινού το νέο αναγκαίο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και του πτωχευτικού δικαίου των ιδιωτών.
Για την πρώτη κατοικία την πληρωμή των δανείων θα αναλάβουν ο δανειολήπτης, το κράτος και οι τράπεζες. Πρόκειται ουσιαστικά για τριμερή συμμετοχή και πληρωμή (δανειολήπτης, τράπεζα και κράτος).
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει σημαντικό κούρεμα του στεγαστικού δανείου, χαμηλότερα επιτόκια και επιδότηση από το κράτος του 1/3 της δόσης ή ακόμη και του 50% σε περιπτώσεις οικονομικά ανήμπορων νοικοκυριών.
Κεντρική ιδέα της συνολικότερης κυβερνητικής παρέμβασης στο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων στεγαστικών δανείων είναι να προστατευτούν μεν οι ασθενέστεροι, χωρίς να κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, αλλά να υπάρξει και ταχεία εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, καθώς οι πιέσεις στο θέμα αυτό εκ μέρους της εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ιδιαίτερα έντονες.
Με βάση τις πληροφορίες, η ελληνική εκδοχή του κυπριακού μοντέλου προβλέπει, την καταβολή από το κράτος του 1/3 της μηνιαίας δόσης των στεγαστικών δανείων των πιο αδύναμων οικονομικά νοικοκυριών. Σε περιπτώσεις δε πλήρους αδυναμίας των δανειοληπτών, η επιδότηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Για τον σκοπό αυτό το κονδύλι που θα διοχετεύεται από το κράτος υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ ετησίως.
Βασικά κριτήρια συμμετοχής των δανειοληπτών στο πρόγραμμα για τα κόκκινα δάνεια θα είναι η αξία του ακινήτου (όριο τα 250.000 ευρώ αντικειμενική αξία) και το διαθέσιμο εισόδημα μετά την αφαίρεση των εύλογων δαπανών διαβίωσης (όχι μεγαλύτερο των 35.000 ευρώ ετησίως). Η ρύθμιση που θα προτείνεται στον δανειολήπτη προβλέπει εύλογο επιτόκιο και τοκοχρεολυτική μηνιαία δόση για την αποπληρωμή του δανείου. Προβλέπει επίσης, διάρκεια αποπληρωμής έως 25 χρόνια.
Η αξία του ακινήτου που θα αποπληρώνεται θα ορίζεται με βάση την αντικειμενική αξία. Το πάνω από αυτό το όριο ύψος του δανείου θα κουρεύεται. Το δάνειο θα αποπληρώνεται σε βάθος 25ετίας.
Όλα αυτά, βέβαια, θα ισχύουν για όσους πληρούν τα αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα τεθούν, ενώ ο δανειολήπτης θα πρέπει να είναι συνεπής, διαφορετικά θα χάνει τη ρύθμιση.