Το σπανάκι είναι ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, που περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών. μπορεί να καταναλωθεί ωμό σε σαλάτες και σάντουιτς ή μαγειρεμένο σε διάφορα φαγητά. Ανήκει στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Αρχικά, το σπανάκι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών και την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και βιταμίνης Κ, που συμμετέχει στη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και ταυτόχρονα συμβάλλει στην προστασία της υγείας των οστών. Από την άλλη, περιέχει υψηλά ποσά φυλλικού οξέος, μαγνησίου, καλίου και φυτικών ινών, καθώς και βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, φώσφορο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο.
Ακόμη, όπως μεταδίδει το neadiatrofis.gr, ιδιαίτερα υψηλή είναι και η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά συστατικά και ειδικότερα φλαβονοειδή και καροτενοειδή, που εξουδετερώνουν τις «επικίνδυνες» ελεύθερες ρίζες και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και ορισμένες εκφυλιστικές ασθένειες του νευρικού συστήματος.
Αξίζει να αναφερθεί, πως αν και το σπανάκι περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου και σιδήρου, εν τούτοις η βιοδιαθεσιμότητά τους είναι χαμηλή, με αποτέλεσμα να μη μπορεί ο οργανισμός να τα απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό. Τέλος, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του εν λόγω λαχανικού είναι και η υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά οξέα, συστατικά που συμβάλλουν στο σχηματισμό νεφρόλιθων και κρυστάλλων ουρικού οξέος και συνεπώς θα ήταν καλό να μην υπερκαταναλώνονται από άτομα που έχουν ιστορικό νεφρολιθίασης ή πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα.
Σχετικά Νέα
-
ΠΟΥ: Η ηπατίτιδα είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως
Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι την ημέρα μολύνονται από ιογενή ηπατίτιδα και η πρόοδος στην.
-
ΠΟΥ: Καμπανάκι για άμεσα μέτρα κατά της ηπατίτιδας που προκαλεί χιλιάδες θανάτους κάθε ημέρα
Οι ιοί της ηπατίτιδας εξακολουθούν να προκαλούν 3.500 θανάτους ημερησίως με τον αριθμό αυτόν.
-
Η μαύρη σοκολάτα και τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας
Μελέτες έχουν δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και γεμάτη με.
-
Αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής το παθητικό κάπνισμα
Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, ακόμη και σε περιορισμένο βαθμό, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο.