Το σημείωμα του  δράστη της επίθεσης στο Παρίσι

Ένοπλος τρομοκράτης σταμάτησε το όχημά του το βράδυ της Πέμπτης δίπλα σε σταθμευμένο περιπολικό στη λεωφόρο Σανζ Ελιζέ στο Παρίσι και άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας άλλους δύο. Ο δράστης έπεσε επίσης νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Το χειρόγραφο σημείωμα και το Κοράνι

Ένα χειρόγραφο μήνυμα υπέρ του «Νταές», της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, βρέθηκε κοντά στο πτώμα του επιτιθέμενου.

Ένα Κοράνι βρέθηκε επίσης στο αυτοκίνητο του Καρίμ Σερφί, ενός Γάλλου 39 ετών, ο οποίος έθεσε στο στόχαστρο του αστυνομικούς, ανέφεραν πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα.

Γνωστός ο ένοπλος στις αρχές

Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ο ένοπλος ήταν γνωστός στις γαλλικές αρχές για την «ριζοσπαστικοποίησή» του και ότι είχε μάλιστα καταδικαστεί σε 15ετή φυλάκιση για τον πυροβολισμό δύο αστυνομικών το 2001.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ο δράστης έχει ταυτοποιηθεί, ωστόσο δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί εάν είχε συνεργούς. «Η ταυτότητα του επιτιθέμενου είναι γνωστή και έχει ελεγχθεί» δήλωσε ο Φρανσουά Μολέν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Amaq που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, ο δράστης ονομαζόταν «Αμπού Γιουσούφ, ο Βέλγος» και ήταν μαχητής της οργάνωσης.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για αποτρόπαια πράξη τρομοκρατίας.

Η λεωφόρος ήταν κατάμεστη από Γάλλους και τουρίστες την ώρα της επίθεσης. Η αστυνομία εκκένωσε την περιοχή. Αστυνομικοί ερεύνησαν το σπίτι του νεκρού δράστη στο ανατολικό τμήμα του Παρισιού, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Πιέρ-Ανρί Μπραντέ είπε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να υπάρχουν και άλλοι δράστες.

Δύο 24ωρα πριν από τις εκλογές η επίθεση

Η επίθεση σημειώθηκε σχεδόν δύο 24ωρα πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί την Κυριακή. «Θα παραμείνουμε σε άκρα επιφυλακή, ιδιαίτερα σε σχέση με τις εκλογές» είπε ο Ολάντ.

Συλλυπητήρια Μέρκελ

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στη Γαλλία μετά την επίθεση στο Παρίσι που κόστισε τη ζωή σε έναν αστυνομικό, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Οι σημερινές προεκλογικές ομιλίες των υποψηφίων ανακοινώθηκε ότι ματαιώνονται.

Υποψίες για δεύτερο δράστη- Παραδόθηκε στις αρχές ο άντρας

Η γαλλική αστυνομία αναζητεί άνδρα που ταυτοποιήθηκε από τις βελγικές υπηρεσίες ασφαλείας σε σχέση με την χθεσινή επίθεση στην Λεωφόρο των Ηλυσίων, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στο ραδιοφωνικό δίκτυο EUROPE 1.

Ένα ένταλμα έρευνας που εκδόθηκε από τις αρχές του Βελγίου εναντίον ενός άνδρα «έφτασε χθες (Πέμπτη) στις γαλλικές αρχές», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, χωρίς όμως να επιβεβαιώσει προς το παρόν αν αυτή η εξέλιξη συνδέεται με την επίθεση εναντίον αστυνομικών στη λεωφόρο των Ηλυσίων.

Ο άνδρας για τον οποίο οι βελγικές αρχές ενημέρωσαν τη Γαλλία σχετικά με την ενδεχόμενη εμπλοκή του στη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στη λεωφόρο των Ηλυσίων παραδόθηκε σε αστυνομικό τμήμα της Αμβέρσας, μετέδωσε το πρακτορείο Belga.

«Ο άνδρας εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα έρευνας από τις βελγικές αρχές παρουσιάστηκε σε αστυνομικό τμήμα της Αμβέρσας», στο βόρειο Βέλγιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Πιερ-Ενρί Μπραντέ.

Όταν ρωτήθηκε για αυτόν τον άνδρα ο Μπραντέ δήλωσε στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1: «συνδέεται με κάποιο τρόπο με αυτό που συνέβη στη λεωφόρο των Ηλυσίων; Δεν μπορώ να σας το πω (…) υπάρχει ένας αριθμός πληροφοριών που πρέπει να επιβεβαιωθούν».

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε καμία πόρτα», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της βελγικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας, «το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι αυτή τη στιγμή, στις 9:15 το πρωί, δεν υπάρχει σχέση μεταξύ αυτού του συμβάντος (της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι) και το Βέλγιο», αν και «η έρευνα συνεχίζεται σε στενή συνεργασία με τους Γάλλους ερευνητές».

Όπως δήλωσε πηγή που πρόσκειται στην έρευνα, ο άνδρας για τον οποίο ενημέρωσαν οι βελγικές αρχές τις γαλλικές είναι ηλικίας 35 ετών, χαρακτηρίζεται «πολύ επικίνδυνος» και εξετάζεται η εμπλοκή του σε μια βελγική υπόθεση.

Στη διάρκεια έρευνας οι βελγικές αρχές βρήκαν στην κατοχή του ένα εισιτήριο τραίνου για τη Γαλλία με ημερομηνία 20 Απριλίου 2017, όπλα και κουκούλες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα