Το ραντεβού της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στην Αθήνα

Από την Αθήνα περνάει η μάχη της διεκδίκησης του χρίσματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, καθώς οι δύο υποψήφιοι διάδοχοι του Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ, οι Μάνφρεντ Βέμπερ και Αλεξάντερ Στουμπ, έρχονται στη χώρα μας για το συνέδριο της νεολαίας του ΕΛΚ. Αυτό θα λάβει χώρα από την 1η ως τις 4 Νοεμβρίου και αποτελεί τον προάγγελο του εκλογικού συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς που θα γίνει στις 6 και 7 Νοεμβρίου στο Ελσίνκι, με φόντο τις προσεχείς ευρωκάλπες.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκη έχει διαμηνύσει την προτίμησή του στο πρόσωπο του Γερμανού επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ Μ. Βέμπερ, αν και ο πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας απηύθυνε πρόσφατα κάλεσμα στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει την προσπάθειά του, στο όνομα της εκ μέρους του υποστήριξης των ελληνικών αιτημάτων τα προηγούμενα χρόνια.

Πέραν της μάχης των δύο, πάντως, η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά κινείται στους ρυθμούς των ευρωεκλογών, που αποτελούν μεγάλο στοίχημα ενόψει της επόμενης μέρας. Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ θεωρεί τις επικείμενες ευρωεκλογές ως τη «μάχη των μαχών», με τον κ. Μητσοτάκη να θέλει να αναδείξει ότι το κόμμα του παραμένει στον πυρήνα των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Στην πρωτεύουσα αναμένονται περίπου 250 νέοι πολιτικοί από όλη την Ευρώπη, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ήδη υψηλά ιστάμενοι στις χώρες και τα κόμματά τους. Βασικό θέμα του συνεδρίου είναι η ψηφιακή οικονομία, ενώ θα εκλεγεί και το δεκατετραμελές προεδρείο της οργάνωσης. Επτά από τα δεκατέσσερα μέλη του Προεδρείου μάλιστα θα συμμετέχουν ως εκλέκτορες στη διαδικασία ανάδειξης του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν στο Ελσίνκι.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Εκεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνοδεύει και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ως ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΝΔ για τις ευρωεκλογές. Και οι δύο άνδρες θεωρούν τις επικείμενες ευρωεκλογές ως τις πιο καθοριστικές εκλογές, από συστάσεως της ΕΕ, για την πορεία της Ευρώπης καθώς η άνοδος τόσο της ακροδεξιάς όσο και του λαϊκισμού αποτελούν υψηλά εμπόδια.

Στη ΝΔ θεωρούν σημαντική τη διοργάνωση του Συνεδρίου της νεολαίας της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στην Ελλάδα, αφού έτσι εκπέμπεται προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στον πυρήνα των ευρωπαϊκών εξελίξεων και την ίδια στιγμή  η ΝΔ αποτελεί έναν από τουςρυθμιστικούς παράγοντες εντός του ΕΛΚ.

Κατά τα άλλα, η αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις μετά τον θάνατο του Έλληνα ομογενή από την αλβανική αστυνομία. Αυτό που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, λένε κομματικές πηγές, είναι να ενημερωθεί πλήρως, να διακριβώσει τα πραγματικά δεδομένα και να ενημερώσει την αντιπολίτευση. Το διάβημα από την ελληνική κυβέρνηση ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, σημειώνουν οι ίδιες πηγές,  «αλλά θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι κατά τη διαδικασία της έρευνας δεν θα υπάρξει καμία πολιτική παρέμβαση από την ελληνική κυβέρνηση».

Εν προκειμένω, λένε στη ΝΔ, ελεγχόμενη είναι η αλβανική αστυνομία και «η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι για την υπόθεση αυτή θα πρέπει να υπάρξει μια δίκαιη δίκη».

 

euro2day.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα