Το πρόγραμμα των συναντήσεων του Αλ. Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς

Αύριο, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει κατ’ ιδίαν στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς.

Το πρόγραμμα των αυριανών κατ’ ιδίαν συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς  στο Μέγαρο Μαξίμου:

  • Στις 10:30, με τον Κ. Μητσοτάκη, πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας
  • Στις 12:30, με τη Φ. Γεννηματά, Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
  • Στις 13:30, με τον Δ. Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Στις 15:00, με τον Στ. Θεοδωράκη, επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ
  • Στις 17:30, με τον Β. Λεβέντη, πρόεδρο της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει αύριο προγραμματισμένο ταξίδι στα Αραβικά Εμιράτα, θα προσέλθει στην  συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και ακολούθως θα αναχωρήσει για το προορισμό του. Πηγές της ΝΔ σχολίασαν για την επικείμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ότι «είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση».

Σύμφωνα με την Χαριλάου Τρικούπη, η Φώφη Γεννηματά μίλησε το πρωί της Παρασκευής με τον Αλέξη Τσίπρα και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζήτησε σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η κ. Γεννηματά επεσήμανε στον κ. Τσίπρα ότι ακολουθεί μυστική διπλωματία και θα πρέπει να προσέξει επειδή με όσα κάνει διχάζει τους Έλληνες.Ειναι αυτονόητο, ανέφεραν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ότι η κ. Γεννηματά θα πάει αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 12.30 το μεσημέρι, γιατί λειτουργεί θεσμικά. «Λίγο περισσότερη εθνική υπευθυνότητα σε τέτοια συγκυρία δεν θα έβλαπτε», ήταν το σχόλιο κυβερνητικού αξιωματούχου, αναφορικά με τις διαρροές Γεννηματά για τον «υποτιθέμενο» διάλογό της με τον πρωθυπουργό. Όπως επί λέξει σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, «η κ. Γεννηματά πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη πολιτική δυσκολία για να προβαίνει σε ανακριβείς διαρροές υποτιθέμενων διαλόγων της με τον πρωθυπουργό, πριν ακόμα προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου για ενημέρωση. Λίγο περισσότερη εθνική υπευθυνότητα σε τέτοια συγκυρία δεν θα έβλαπτε».

«Υπάρχουν πιο ουσιαστικά ζητήματα πέρα από την ονοματολογία και αυτά είναι ανοιχτά: Αλυτρωτισμοί, αλλαγές συνόρων, το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας» ανέφερε σχετικά με το ζήτημα της ΠΓΔΜ σε σημερινή του συνέντευξη ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι είναι προϋπόθεση το κλείσιμο του αλυτρωτικού ζητήματος και οι αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ πριν από οποιαδήποτε άλλη συζήτηση.Ο κ. Κουτσούμπας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών όπου θα πει, όπως και στον ελληνικό λαό, τις θέσεις του ΚΚΕ και τι πιστεύει ότι πρέπει να γίνει, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν είναι απαραίτητη μία τέτοια σύσκεψη «γιατί όλα δείχνουν ότι περισσότερο θα περιπλέξει τα πράγματα. Υπάρχουν ριζικά διαφορετικές θέσεις και απόψεις. Διαφορετική ουσία και περιεχόμενο το κάθε πολιτικό κόμμα και φυσικά υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά και επικίνδυνα ζητήματα που κρύβονται και διακυβεύονται πίσω από ένα όνομα και αυτήν την ιστορία της ονοματολογίας».

Με τρία «αιτήματα» θα προσέλθει στην αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Λεβέντης θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και την διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για να συζητηθούν οι εξελίξεις στις διπαραγματεύσεις με την πΓΔΜ. Επιπλέον, όπως επισημαίνεται από το περιβάλλον του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, ο κ. Λεβέντης αναμένεται να δηλώσει στον πρωθυπουργό ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν θεωρεί «προαπαιτούμενο» για το όνομα την αλλαγή Συντάγματος της γείτονας χώρας, γιατί, όπως λέει σε συνομιλητές του, «η πΓΔΜ δεν είναι αξιόπιστη χώρα και ανά πάσα ώρα μπορεί μία άλλη κυβέρνηση να αλλάξει και πάλι το Σύνταγμα εις βάρος της Ελλάδας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα