Tο Ποτάμι: Χιλιάδες επιχειρήσεις θα μείνουν εκτός συμβιβασμού

Το ενδεχόμενο, εάν δεν υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για την προστασία τραπεζικών στελεχών και δημόσιων υπαλλήλων, δύσκολα να βρεθούν λειτουργοί να υπογράψουν ρυθμίσεις στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, διέκρινε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

Στην επιτροπή όπου συζητείται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, ο κ. Αμυράς επισήμανε εξάλλου ότι το σχέδιο νόμου εξισώνει μικρούς και μεγάλους οφειλέτες, και κάλεσε το υπουργείο να διευκρινίσει αν και ποιοι θα είναι οι αγρότες που θα μπορέσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Ο βουλευτής του Ποταμιού προέβλεψε ότι θα μείνουν εκτός του εξωδικαστικού συμβιβασμού χιλιάδες επιχειρήσεις, που λόγω κρίσης έχουν ζημίες, αλλά προσπαθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όπως επίσης και χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, για τους οποίους ο νομοθέτης θεωρεί ότι καλύπτονται από το «νόμο Κατσέλη».

Ταυτόχρονα, ο κ. Αμυράς εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το αν οι τρεις μήνες από την ψήφιση του νόμου θα είναι αρκετοί για την εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού, και πρόσθεσε: «Φοβάμαι ότι το σύστημα θα μπλοκάρει στα δικαστήρια και τα πρωτοδικεία θα γίνουν χώροι υποδοχής χιλιάδων αιτήσεων που δεν θα μπορέσουν να τις διαχειριστούν, και έτσι μόνο εξωδικαστικός δεν θα είναι αυτός ο συμβιβασμός, αλλά καθαρά δικαστικός που θα πηγαίνει πίσω και τις υποθέσεις της δικαιοσύνης και τις εταιρείες που θέλουν το συμβιβασμό και θα βρίσκονται σε θέση δυσχερή».

Ο βουλευτής του Ποταμιού επισήμανε τον κίνδυνο στρατηγικοί κακοπληρωτές να εξακολουθήσουν να ξεφεύγουν με συνεχείς παρατάσεις που θα απολαμβάνουν και επέστησε την προσοχή όλων για «τη δυνατότητα που δίνει το σχέδιο νόμου, προκειμένου οφειλέτες χωρίς πτωχευτική ικανότητα, να μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση σαν να είχαν πτωχευτική ικανότητα με πρόταση του Δημοσίου και φορέων κοινωνικής ασφάλισης».

«Είναι προφανή τα ζητήματα που μπορεί να προκαλέσει η υποκειμενικότητα της κρίσης ενός κρατικού λειτουργού. Ανοίγει το παραθυράκι για δημιουργία πελατειακών ή άλλων σχέσεων», είπε ο κ. Αμυράς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα