Το παγκόσμιο sell off “χτυπάει” και το χρηματιστήριο Αθηνών

Το παγκόσμιο κύμα sell off “χτυπάει” και το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο “τραυματισμένο” και “αδύναμο” από τη δική του δίμηνη μεγάλη πτώση, πλησιάζει πλέον επικίνδυνα στο επόμενο ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,20% στις 612,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 2,28% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.602,01 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,91% στις 462,90 μονάδες.

Η εικόνα των διεθνών αγορών δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία για την βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς. Το διεθνές επενδυτικό κλίμα έχει πληγεί καίρια από το πρόσφατα ράλι των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων σε υψηλά άνω των επτά ετών, ενώ την επενδυτική ψυχολογία φαίνεται ότι κλόνισε και η νέα επίθεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για τις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1,5%, παίρνοντας τη σκυτάλη από το sell off που βίωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι ασιατικές αγορές. Χτες τη νύχτα, οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου βίωσαν μια από τις χειρότερες ημέρες του χρόνου με απώλειες άνω του 3%, καθώς το “ξεπούλημα” στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου σε συνδυασμό με τις ανησυχίες που γεννά το ράλι των ομολογιακών αποδόσεων σε πολυετή υψηλά, ώθησαν τον Dow Jones σε απώλειες άνω των 800 μονάδων.

Αν μη τι άλλο, θα είναι δύσκολη μια αντίδραση στο Χρηματιστήριο υπό αυτές τις συνθήκες, διαπιστώνει ο Ν. Καυκάς της Merit. Κρίσιμη στήριξη για τον γενικό δείκτη εντοπίζεται στην περιοχή των 610-590 μονάδων, ενώ στον αντίποδα τα όρια ανόδου εκτιμώνται στην περιοχή των 680 μονάδων με ενδιάμεση αντίσταση τις 650 μονάδες, προσθέτει ο ίδιος.

Από τη μεριά της, η Eurobyte τονίζει ότι ο ΓΔ σε κλεισίματα έχει κατάληξη τριών διαφορετικών αναλογιών στο επίπεδο των 575-580 μονάδων. Θεωρείται μεσοπρόθεσμα ο μόνος στόχος που θα μπορούσε όχι απλά να δώσει καλή αντίδραση αλλά να αποτελέσει ακόμα και την λήξη του διορθωτικού και την έναρξη νέου ανοδικού. Επίσης, ενώ ο ΓΔ κράτησε την διαφωνία στον rsi στους πυθμένες, ο FTSE την χάλασε, πράγμα που παραπέμπει απευθείας σε νέα χαμηλά. Να σημειώσουμε ότι ο FTSE συχνά δίνει πρώτος σήμα για κάτω σε όλο αυτό το διορθωτικό κομμάτι προϊδεάζοντας έγκαιρα για το τι θα συμβεί.

Πιθανόν να έχουμε ξανά sell-off εξαιτίας της Αμερικής. Η τήρηση των τεχνικών σημείων θα καθορίσει και το πιθανό πέρας της ταλαιπωρίας, προσθέτει η Eurobyte. Στο κάτω μέρος έχουμε τις 575 μονάδες, σημείο κατάληξης τριών αναλογιών σε κλεισίματα, ενώ στις 597 βρίσκεται η γραμμή καναλιού και ένα επίπεδο πιθανής λήξης 3 με 423% του 1.610 και 618 τα κοντινότερα σημεία πιθανής στάσης.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει απώλειες 4,36%, πλησιάζοντας πλέον το όριο του 1 ευρώ, ενώ στο -4,10% βρίσκεται η Βιοχαλκο. Απώλειες που ξεπερνούν το 3% σημειώνουν οι Εθνική, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα και ΔΕΗ, ενώ άνω του -2% κινούνται οι Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, ΕΕΕ, Τιτάν, Μυτιληναίος, Σαράντης, Alpha Bank και Motor Oil.

Απώλειες που ξεπερνούν το 1% σημειώνουν οι ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΧΑΕ, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Grivalia, Aegean και Φουρλής. Μόνο ο ΟΛΠ, στον FTSE 25, κινείται θετικά, στο +0,65%.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα