Το Νοέμβρη η αναμέτρηση για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

Το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς, ανεβάζει στροφές με τα βλέμματα όλων να στρέφονται στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής Αλιβιζάτου. Στον απόηχο της επισημοποίησης της υποψηφιότητας του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη και λίγες ώρες πριν ανοίξουν τα χαρτιά τους ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης, η επιτροπή θα θέσει επί τάπητος τα μείζονα μέτωπα μέχρι την εκλογή της ηγεσίας του νέου χώρου.

Έτσι, σήμερα αναμένεται πως θα οριστικοποιηθούν οι προτάσεις αναφορικά με τις ημερομηνίες διεξαγωγής των αναμετρήσεων (και η περίπτωση να απαιτηθεί δεύτερος γύρος) για την ανάδειξη του νέου αρχηγού, με τις Κυριακές της 5ης και της 12ης Νοεμβρίου να είναι αυτές που θα…μαρκαριστούν στο ημερολόγιο της Κεντροαριστεράς. Από εκεί και πέρα, καυτό θέμα που βρίσκεται στον ορίζοντα είναι αυτό των όρων που θα πρέπει να λάβουν σάρκα και οστά, προκειμένου μία υποψηφιότητα να θεωρείται έγκυρη. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι υποψηφιότητες θα είναι έγκυρες, εφόσον κατατεθούν μέχρι το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, θα απαιτείται ένας συγκεκριμένος αριθμός υπογραφών (ανάμεσα σε 1.000 και 2.000) οι οποίες δε θα προέρχονται μόνο από την Αττική, αλλά και από το σύνολο της επικράτειας. Αυτές οι υπογραφές, το ύψος των οποίων θα καθοριστεί τις επόμενες ώρες, θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου, ενώ οι υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν ένα ποσό ως εγγύηση, που τοποθετείται στις 10.000 ευρώ.

Ένα ακόμα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ο τρόπος εκλογής της νέας ηγεσίας. Το Ποτάμι και η ΔΗΜΑΡ έχουν τοποθετηθεί υπέρ μίας ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με το ΠΑΣΟΚ να αντιδρά, θεωρώντας το κόστος ιδιαίτερα υψηλό. Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ, επίσης, πριμοδοτούν το σενάριο της διπλής κάλπης, ώστε οι ψηφοφόροι να αποφασίσουν και για το μέλλον των κομμάτων που θα συμμετέχουν στο φορέα, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, να έχει διαμηνύσει ήδη από χθες πως το Κίνημα δε διαλύεται. Το ΠΑΣΟΚ έχει την πρωτοβουλία, δε διαλύεται και την όποια απόφαση θα τη λάβουν τα μέλη του μετά την ανάδειξη του επόμενου αρχηγού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Χαριλάου Τρικούπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ κοντά στο να ανακοινώσει τη δική του υποψηφιότητα είναι ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που είχε δώσει το “παρών” και στην κούρσα διαδοχής για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τον Ιούνιο του 2015. Παράλληλα, τις δικές τους δυνάμεις σκέφτονται να… μετρήσουν τόσο ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, όσο και ο ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα