Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της κοινοβουλευτικής συνόδου του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η Ευρώπη και οι μεταναστευτικές ροές είναι στο επίκεντρο της θερινής συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιείται αυτήν την εβδομάδα στο Στρασβούργο.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης είναι ένας από τους ομιλητές κατά την αυριανή σημαντική μέρα, κατά την οποία θα συζητηθούν τέσσερις εκθέσεις για τη μετανάστευση στις οποίες θα βασισθούν αντίστοιχα ψηφίσματα, τα κάτωθι :

– «Η ανθρωπιστική και πολιτική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη» , με εισηγήτρια την Ελληνίδα βουλευτή Ι. Καββαδία. Σύμφωνα με την έκθεση η μεταναστευτική κρίση είναι περισσότερο θέμα πολιτικών επιλογών στη διαχείριση των μεταναστών, παρά έλλειψης πόρων και δυνατοτήτων. Εκτιμάται ότι θα αυξηθούν μελλοντικά οι παντός τύπου μεταναστευτικές ροές.

– «Οι συνέπειες στα ανθρώπινα δικαιώματα της ευρωπαϊκής απάντησης στη διέλευση μεταναστών στη Μεσόγειο», με εισηγητή τον βουλευτή Μ. Βαρβιτσιώτη. Πρόκειται για έναν μεγεθυντικό φακό στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες Ελλάδα και Ιταλία, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Έναν χρόνο μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τι έχει καλυτερεύσει για τα ελληνικά νησιά, και ποιοι είναι οι τομείς που δημιουργούν ακόμα ανησυχίες.

-«Η μετανάστευση ως ευκαιρία για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη», με εισηγητή τον Ιταλό Α. Ριγκόνι από την ομάδα των Φιλελευθέρων. Η έκθεση αποδομεί την κυριαρχούσα ιδέα, ότι οι μετανάστες αποτελούν απειλή για τις τοπικές κοινωνίες «κλέβοντας» θέσεις εργασίας και εκμεταλλευόμενοι τα συστήματα κοινωνικής ασφάλειας.

– «Η ενσωμάτωση των προσφύγων σε κρίσιμες περιόδους πίεσης» με εισηγήτρια τη Φιλανδή σοσιαλίστρια Σούζανα Oύβινεν (Huovinen). Απόρριψη και φόβος είναι τα δύο βασικά αισθήματα που αναπτύχθηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές κοινωνίες κατά την κρίση του μεταναστευτικού. Παρ’ όλα αυτά το παράδειγμα των προσπαθειών ορισμένων χωρών είναι η απτή απόδειξη των δυνατοτήτων των χωρών-μελών να απορροφήσουν σημαντικούς αριθμούς μεταναστών, υποστηρίζεται στην έκθεση.

Στο πλαίσιο της Συνόδου οργανώνονται και ορισμένες παράλληλες με το μεταναστευτικό εκδηλώσεις.

Την Πέμπτη το απόγευμα, στο πλαίσιο ειδικής τελετής θα τιμηθεί ο Δήμος Σάμου με τη διάκριση «European Diploma », στο πλαίσιο του « Europe Prize ».

Ο θεσμός αναγνωρίζει και τιμά Δήμους ή πόλεις που προωθούν τις συνεργασίες με άλλες περιοχές, στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού και σε ευρύτερες δράσεις.

Οι άλλοι δήμοι που θα βραβευθούν βρίσκονται στην Ιταλία ( Ponte San Nicolo), στην Πολωνία (Ostow wieklkopolki ), στη Σερβία (Kikinda) και δύο στη Γερμανία ( Bergkamen και Denzlingen).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα