«Το μαχαίρι στο κόκκαλο» βάζει στους δανειστές ο Τσίπρας

 

Σε διπλή πολιτική παρέμβαση προχώρησε χθες από τη Ρώμη ο Έλληνας πρωθυπουργός, στέλνοντας βαρυσήμαντη επιστολή στην ευρωπαϊκή ηγεσία, πριν την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης «La Sapienza» και ενώ οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες έφθαναν στην κορύφωση τους.

Την ώρα που το κυβερνητικό επιτελείο που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των Θεσμών στις Βρυξέλλες ολοκλήρωνε την αποστολή του τα ξημερώματα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη διαμηνύσει από το απόγευμα της Πέμπτης στους δανειστές με τον πιο επίσημο τρόπο την απαίτηση της Αθήνας για τέλος της εξαίρεσης της χώρας από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την αποφασιστικότητα της “να μην παραδώσει το λαό στους yes-men της λιτότητας”, όπως είπε .

Κοινοτικές πηγές αργά τη νύχτα διέρρεαν ότι τόσο η επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και στον πρόεδρο της Κομισιόν όσο και δημόσια παρέμβασή του από τη Ρώμη σφράγισαν το τέλος της φάσης αυτής της διαπραγμάτευσης, αν και υπήρχαν πληροφορίες ότι θα γινόταν μια επιπλέον συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών σήμερα.

Άλλες πληροφορίες επέμεναν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και σήμερα ακόμα και μέσω τηλεδιασκέψεων, με τον Αλέξη Τσίπρα να τις παρακολουθεί από τη Ρώμη όπου και βρίσκεται με αφορμή την επετειακή Σύνοδο για τα 60 χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση.

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας σήμερα το πρωί στο indicator.gr, επισήμανε  ότι στόχος της Αθήνας είναι να πιέσει για πολιτικές αποφάσεις τονίζοντας ότι «φίλος ο συμβολισμός, φίλτατη η πολιτική ουσία». Γι αυτό το λόγο η κυβέρνηση επιδιώκει τη ρητή αναφορά στην ανάγκη υπεράσπισης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επιβεβαιώνοντας έτσι το κλίμα που καλλιεργήθηκε αναφορικά με την ανυποχώρητη στάση της στη σύνταξη του κειμένου της διακήρυξης της Ρώμης.

Οι δυσκολίες της διαπραγμάτευσης

Αν και η εξέλιξη των συζητήσεων αποτελεί τις τελευταίες ημέρες ένα καλά φυλασσόμενο μυστικό, χθες το απόγευμα η απόσταση που χώριζε τις δύο πλευρές έμοιαζε να παραμένει σημαντική, φαινόταν να απομακρυνόταν η δυνατότητα για τεχνική συμφωνία ως τις 7 Απριλίου και τα πάντα να μετατίθενται για πολύ αργότερα και συγκεκριμένα για το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Παρά ταύτα πηγές των Βρυξελλών ανέφεραν χθες το απόγευμα  ότι «Υπάρχει κάποιο φως», χωρίς να αφήνουν, μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας αν δεν γίνουν κάποιες θεαματικές κινήσεις κυρίως από την ελληνική πλευρά. Στην ίδια συχνότητα  και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση στα ζητήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές.

Άλλες ευρωπαϊκές πηγές, με δεδομένες τις μεγάλες διαφορές κυρίως στα εργασιακά και στις συντάξεις, ανέφεραν ότι το ζητούμενο, ρεαλιστικά, ήταν ένα μίνιμουμ συμφωνίας, που θα επιτρέπει την επάνοδο στην Αθήνα των ξένων τεχνοκρατών, την ίδια ώρα που στην Αθήνα παρατηρητές, με μεγάλη εμπειρία από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, τόνιζαν ότι θα ήταν σαφής ένδειξη προόδου η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων την επόμενη εβδομάδα. Πάντως για την ώρα παραμένει αβέβαιο αν θα επιστρέψουν οι δανειστές στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα