Το Λονδίνο εξετάζει εναλλακτικές στο backstop, δηλώνει ο υπουργός για το Brexit

Η Βρετανία εξετάζει εναλλακτικές επιλογές για το backstop στην Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ, μετά την ψηφοφορία του βρετανικού κοινοβουλίου με την οποία δίδεται εντολή στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της συμφωνίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ.
Το κοινοβούλιο ψήφισε αργά χθες Τρίτη το βράδυ να δοθεί εντολή στην Μέι να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για την αντικατάσταση του λεγόμενου backstop, της πολιτικής ασφάλειας που έχει στόχο να αποτραπεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.
“Η δυναμική άλλαξε χθες το βράδυ και δίδει μια σαφή εντολή στην πρωθυπουργό να επιστρέψει στις Βρυξέλλες”, δήλωσε ο Μπάρκλεϊ στον ραδιοσταθμό του BBC.
Ερωτηθείς επανειλημμένως τι θα μπορούσε να αντικαταστήσει το backstop στην συμφωνία, ο Μπάρκλεϊ σημείωσε: “Υπάρχει ένας αριθμός επιλογών, υπάρχουν θέματα όσον αφορά την ύπαρξη χρονικών ορίων, θέματα όσον αφορά τις ρήτρες εξόδου, θέματα όσον αφορά την τεχνολογία και αυτός θα είναι ο χαρακτήρας της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ τις ερχόμενες μέρες”, σημείωσε.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγή των Εργατικών, ο ηγέτης τους Τζέρεμι Κόρμπιν θα πει στην πρωθυπουργό ότι μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία πρέπει να φύγει από το τραπέζι και ότι η ίδια πρέπει να ακολουθήσει το “εναλλακτικό σχέδιο” του δικού του κόμματος για την έξοδο από την ΕΕ.
Μετά την ψήφο του βρετανικού κοινοβουλίου χθες το βράδυ για επαναδιαπραγμάτευση του σημαντικού αυτού σημείου της συμφωνίας της Μέι με τις Βρυξέλλες για το Brexit και την απόρριψη επίσης της αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία, ο Κόρμπιν δήλωσε ότι θα συναντήσει την πρωθυπουργό για να μιλήσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει.
Ο Μπάρκλεϊ διευκρίνισε ότι η συνάντηση Κόρμπιν-Μέι θα γίνει αργότερα σήμερα.
Στην συνάντηση αυτή “ο Τζέρεμι θα επιμείνει να γίνει σεβαστή η βούληση του κοινοβουλίου και να φύγει τώρα από το τραπέζι μια έξοδος χωρίς συμφωνία”, σημείωσε η πηγή των Εργατικών.
Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος θα ασκήσει επίσης πιέσεις για να προωθηθεί το σχέδιο του κόμματός του για το Brexit, το οποίο προβλέπει μια τελωνειακή ένωση, μια ισχυρή σχέση ενιαίας αγοράς και μια εγγύηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των καταναλωτικών προδιαγραφών και περιβαλλοντικών προστατευτικών μέτρων.
“Αυτό πρέπει τώρα να αποτελέσει το επίκεντρο των διαπραγματεύσεων”, κατέληξε η πηγή αυτή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα