Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας επαναφέρει τις αρχές του Κομφουκιανισμού

Πεκίνο (Xinhua) – Ο Γουάνγκ Μιάο δεν είχε ακούσει ποτέ για την «τελετή υποδοχής παιδιών», ένα αρχαίο τελετουργικό στο οποίο ένας πατέρας χαιρετά τη γυναίκα του και το νεογέννητο παιδί του στην πρώτη τους συνάντηση.

«Ο πατέρας υποκλίνεται και ευχαριστεί την γυναίκα του για τα καλύτερα και τα χειρότερα, για τις δυσκολίες της εγκυμοσύνης και τον πόνο της γέννας» λέει ο 36χρονος Γουάνγκ έπειτα από μία αναπαράσταση τέτοιας τελετής.
«Πολλοί πατέρες αναλύονται σε δάκρυα μπροστά σε αυτό το θέαμα αποφασίζοντας να συμπεριφέρονται στο μέλλον καλύτερα στις γυναίκες τους» λέει ο Γουάνγκ.
Τέτοιες αναπαραστάσεις τελετουργιών είναι μόνο μια πτυχή της πολιτιστικής εμπειρίας στο «Shuxiang Qufu», ένα κέντρο μαθημάτων στην πόλη Κούφου, γενέτειρα του Κομφούκιου, στην ανατολική επαρχία Σαντόνγκ.
Άλλες εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κάποιος στο πολιτιστικό αυτό κέντρο είναι η εκμάθηση του guzheng, ενός αρχαίου μουσικού οργάνου παρόμοιου με το σιτάρ, η μελέτη των κλασικών έργων του Κομφουκιανισμού και εκθέσεις αρχαίων τεχνών, όπως το μπατίκ και η κατασκευή χαρτιού.
Ο Γουάνγκ, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης ενός μικρού ξενοδοχείου, πάει σχεδόν κάθε εβδομάδα μαζί με τον 10χρονο γιο του και, όπως λέει, τον τελευταίο χρόνο βλέπει ήδη αλλαγές σε αυτόν.
«Σηκώνεται νωρίς κάθε μέρα για να απαγγείλει τα ?Ανάλεκτα?, ενώ δεν είναι εθισμένος στα παιχνίδια που παίζουν άλλα παιδιά στο κινητό» λέει ο Γουάνγκ.
Σαν σήμερα πριν από 2.568 χρόνια γεννήθηκε ο Κομφούκιος (551 π.Χ. – 479 μ.Χ.), παιδαγωγός, φιλόσοφος και ιδρυτής του Κομφουκιανισμού.
 Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ όταν επισκέφθηκε το Κούφου τον Νοέμβριο του 2013 είπε ότι τα ηθικά πρότυπα των προγόνων μας πρέπει να κληρονομηθούν με βάση το «κάνοντας το παρελθόν να εξυπηρετεί το παρόν» και το «κρατάμε την ουσία και απορρίπτουμε το περιττό».
Μπροστά από έναν ξύλινο πάγκο στο Κονγκφού, πρώην κατοικία των απογόνων του Κομφούκιου και τώρα τουριστικό αξιοθέατο, ο Κονγκ Χόνγκεν μιλάει στους επισκέπτες για τη διαφθορά του Γιαν Σονγκ, διαβόητου αξιωματούχου στη δυναστεία των Μινγκ (1368-1644).
 Όταν ο Γιαν και ο γιος του κατηγορήθηκαν για διαφθορά, ο αυτοκράτορας Μινγκ καταδίκασε τον γιο του σε θάνατο. Ο Γιαν πήγε να ζητήσει βοήθεια από έναν απόγονο του Κομφούκιου με τον οποίο ήταν συγγενής εξ αγχιστείας. Περίμενε όμως έξι ώρες καθισμένος σε ένα παγκάκι χωρίς να γίνει δεκτός.
 «Εως τα 40 του ο Γιαν δεν είχε αποκτήσει γιο και ως εκ τούτου τον παραχάιδεψε. Οι αξιωματούχοι σήμερα πρέπει να παραδειγματισθούν από αυτόν και να διδάσκουν πειθαρχία στις οικογένειές τους» λέει ο Κονγκ.
  Ο Κονγκ, απόγονος 75ης γενιάς του Κομφούκιου και πρώην τουριστικός ξεναγός, εργάζεται στην ακαδημία διευθυντικών στελεχών του Τζινίνγκ με αντικείμενο τη μελέτη της πολιτικής και της ηθικής. Διδάσκει τον Κομφουκιανισμό σε αξιωματούχους σε μέρη όπως το Κονγκφου.
 Η ακαδημία Τζινίνγκ ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2015 και μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευθεί εκεί πάνω από 40.000 αξιωματούχοι όλων των κλιμακίων, από υπουργούς έως δημοτικούς υπαλλήλους σε όλη τη χώρα.
Ηδη από το 18ο Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (CPC), ο Σι, πρόεδρος και γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, έχει μιλήσει αρκετές φορές για την ηθική. Το Φεβρουάριο του 2013 ενώ προήδρευε σε μια συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, είπε ότι το κράτος δικαίου και η αρετή πρέπει να συμβαδίζουν.
Για περισσότερο από 2.000 χρόνια οι ιδέες του Κομφούκιου, συμπεριλαμβανομένης της αρετής, της αυτοπειθαρχίας, της ικανότητας να ηρεμείς τους άλλους, της αρμονίας μέσα στη διαφορετικότητα, διακατείχαν την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή στην Κίνα.
Ωστόσο, η «ηθική παρακμή» έχει γίνει ένα καυτό θέμα στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, από το μικρό παιδί που χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο και έμεινε χωρίς βοήθεια, έως εκείνους που άρπαξαν τα καρπούζια που έπεσαν από ένα φορτηγό στη διάρκεια ενός τροχαίου ατυχήματος.
Ο Γιανγκ Τσαομίνγκ, επικεφαλής του ερευνητικού ινστιτούτου Κομφούκιος, δήλωσε ότι στο κυνήγι του υλικού πλούτου, ορισμένοι παραμελούν την παραδοσιακή ηθική.
«Πρέπει να ζεσταίνουμε την καρδιά των ανθρώπων χρησιμοποιώντας τις παραδόσεις μας, και να φωτίσουμε τον δρόμο για την αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους» είπε ο Γιανγκ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα