Το κλείσιμο της συμφωνίας ανέβασε το Χρηματιστήριο πάνω από τις 800 μονάδες

Η επενδυτική ανακούφιση από το κλείσιμο της αξιολόγησης, φέρνει το χρηματιστήριο Αθηνών, πάνω από τις 800 μονάδες μια εξέλιξη που αναμενόταν μεν, αλλά δεν σταματούσε να αποτελεί το μεγάλο αγκάθι για την ανοδική διαφυγή της αγοράς.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,99% στις 807,67 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 23,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 39,7 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 1,01% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.143,38 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 3,10% στις 1.090,34 μονάδες.

Μπορεί η άνοδος του ΧΑ να μην παραπέμπει σε ένα ράλι που συνήθως έπεται των αξιολογήσεων, αλλά η συμπεριφορά πολλών τίτλων, ειδικά των τραπεζικών, δείχνει ότι ένας πολύμηνος “βραχνάς” έφυγε από την αγορά. Άλλωστε, το κλείσιμο της αξιολόγησης ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη εξέλιξη, ακόμη και με τους όρους που δεν παραπέμπουν σε μια “μεγάλη επιτυχία”.

Σύμφωνα μάλιστα με τους αναλυτές, η αγορά και οι επιχειρήσεις ανακουφίζονται από τον συμβιβασμό του Λουξεμβούργου, ενώ θετικά λειτουργεί και το γεγονός ότι θα διατεθούν για “φέσια” προς ιδιώτες μόνο 800 εκατ ευρώ τον Ιούλιο-Αύγουστο και ακόμη 800 εκατ ευρώ από Σεπτέμβριο, υπό όρους.

Από εκεί κει πέρα, σύμφωνα με το Capital.gr, όλα τα μεγάλα πεδία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε φέρουν μεν βελτιώσεις σε σχέση με το σχέδιο του Μαΐου, αλλά “απαιτούν” περαιτέρω… βήματα.

Τα μέτρα των 6,5 δισ. ευρώ για το 2018-2023 και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, έφεραν τη συμφωνία και μία καταρχήν δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ ύψους το πολύ 2 δισ. δολαρίων η οποία θα φανεί αν θα εφαρμοστεί (αν και εφόσον προχωρήσουν οι θεσμοί της Ε.Ε. στο δεύτερο στάδιο της συμφωνίας και στην εξειδίκευση των μέτρων του χρέους).

Τεχνικά τώρα, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, ο FTSE 25 διέσπασε τα επίπεδα των 2.125-2.130 μονάδων, οδεύοντας στις 2.150 ή τις 2.170 μονάδες. Οι 2.105 είναι κύρια στήριξη που μόνο διάσπαση μπορεί να δοκιμάσει τις 2.087. Ο τραπεζικός φαίνεται να έχει πολύ καλή εικόνα και χρειάζεται με τις 1.090-1.110 να είναι η αντίσταση.

Στο ταμπλό τώρα η νευρικότητα δεν λείπει στην αγορά, δεδομένης και της λήξης των παραγώγων σήμερα, με τον τραπεζικό κλάδο να κρατά τα σκήπτρα της ανόδου. Η Πειραιώς κερδίζει 3,54%, ενώ άνω του 2% είναι τα κέρδη σε Eurobank, Εθνική και Λάμδα. Άνω του +1% κινούνται οι ΕΧΑΕ, Alpha Bank, Μυτιληναίος, Βιοχαλκο και ΟΤΕ.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΛΠ, ΕΕΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Grivalia, Folli Follie, Ελληνικά Πετρέλαια και Σαράντης. Η ΔΕΗ παραμένει υπό αναστολή διαπραγμάτευσης.

Ισχυρές πιέσεις που φτάνουν το -4,50% δέχεται η μετοχή της Jumbo, μετά την είδηση ότι ο πρόεδρος της εισηγμένης, Απόστολος Βακάκης, θα πουλήσει το 3,5% της Jumbo (4,8 εκατ. μετοχές), μέσω της διαδικασίας του book-building. Η τιμή αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 14,95 και 15,20 ευρώ, ενώ η διαδικασία εκτιμάται ότι θα διακανονιστεί στις 20 Ιουνίου. Η μετοχή προσεγγίζει το ανώτατο επίπεδο του placement, αφού βρίσκεται τώρα στα 15,28 ευρώ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα