Το Κατάρ στέλνει ξανά πρεσβευτή στην Τεχεράνη

Η απόφαση του Κατάρ να στείλει ξανά πρεσβευτή στο Ιράν, περιφερειακό αντίπαλο και ορκισμένο εχθρό της Σαουδικής Αραβίας, σηματοδοτεί ένα νέο επεισόδιο στην κρίση του Κόλπου.

Η κίνηση της Ντόχα αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι είναι αποφασισμένη να μην ενδώσει στην πίεση του Ριάντ και των συμμάχων του.

Η ανακοίνωση του μικρού εμιράτου έρχεται μεσούσης της διπλωματικής κρίσης με τη Σαουδική Αραβία, που μαζί με την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν διακόψει από τις αρχές Ιουνίου τις σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας το μεταξύ άλλων για υπόθαλψη τρομοκρατίας και στήριξη εξτρεμιστών -αιτιάσεις που απορρίπτει η Ντόχα.

Το Κατάρ είχε αποσύρει τον πρεσβευτή του από την Τεχεράνη πριν από 20 μήνες, μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, στέλνοντας μήνυμα ισχύος στο Ριάντ, η Ντόχα έκλεισε μια εξοπλιστική συμφωνία ύψους πολλών δισεκατομμυρίων με την Ιταλία, συμμετείχε σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Τουρκία, ενώ αγόρασε ως βασικός μέτοχος της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Paris St Germain τον βραζιλιάνο σούπερσταρ της Μπαρτσελόνα, Νεϊμάρ μ’ ένα συμβόλαιο μαμούθ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα