Το Ισραήλ αποκάλυψε ότι το 2007 βομβάρδισε συριακή «πυρηνική εγκατάσταση» (Βίντεο)

Στη δημόσια παραδοχή ότι το 2007 κατέστρεψε φερόμενη πυρηνική εγκατάσταση που κατασκευαζόταν στη Συρία προέβη το Ισραήλ, λύνοντας το μυστήριο γύρω από μία από τις πλέον διάσημες επιδρομές των τελευταίων ετών.

Στόχος της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας ήταν η μονάδα αλ-Κιμπάρ, στην επαρχία Ντεΐρ αλ-Ζορ, με το Τελ Αβίβ να υποστηρίζει ότι χάρη στην επέμβασή του εξουδετερώθηκε μία «πυρηνική απειλή» που έθετε σε κίνδυνο ολόκληρη την περιοχή.

Η Δαμασκός έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι κατασκεύαζε πυρηνικό αντιδραστήρα στην Ντεΐρ αλ-Ζορ. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, που είναι βραχίονας των Ηνωμένων Εθνών, συμπέρανε το 2011 πως η εγκατάσταση κατά πάσα πιθανότητα στέγαζε πυρηνικό αντιδραστήρα.

Ο σύρος πρόεδρος Άσαντ είχε κατηγορήσει τότε το Ισραήλ ότι παραβίασε τον συριακό εναέριο χώρο, αν και απέφυγε να προβεί σε αντίποινα ή να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες για τον στόχο της επίθεσης.

Η επίθεση

Η επιδρομή έλαβε χώρα το βράδυ μεταξύ της 5ης και της 6ης Σεπτεμβρίου του 2007, αφότου οι υπηρεσίες κατασκοπείας του Ισραήλ συμπέραναν ότι τα έργα στην αλ-Κιμπάρ είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί.

Δύο σμήνη ισραηλινών αεροσκαφών, περιλαμβανομένων F-16 και F-15, πέταξαν σε χαμηλό υψόμετρο ώστε να μην εντοπιστούν από τη συριακή αεράμυνα και βομβάρδισαν την φερόμενη πυρηνική μονάδα.

Η εγκατάσταση υπέστη «ανεπανόρθωτες ζημιές» και η κλιμάκωση στην περιοχή «απετράπη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.

Το Ισραήλ επισημαίνει μάλιστα με νόημα ότι λίγα χρόνια μετά την επέμβασή του στην Ντεΐρ αλ-Ζορ η περιοχή κατελήφθη από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. «Μπορεί κανείς μόνο να φανταστεί τι χαμό θα μπορούσε να είχε προκαλέσει [το ISIS] με μία πυρηνική εγκατάσταση στα χέρια του», καταλήγει ο ισραηλινός στρατός.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα