Το Ισραήλ άνοιξε και πάλι τα δύο μεθοριακά περάσματα με τη Γάζα

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν ζήτησε σήμερα να ανοίξουν εκ νέου τα μεθοριακά περάσματα μεταξύ Λωρίδας της Γάζας και Ισραήλ για τους ανθρώπους και τα εμπορεύματα, τέσσερις ημέρες αφού είχαν κλείσει σε απάντηση για την εκτόξευση ρουκετών από τους Παλαιστίνιους.

“Η απόφαση ελήφθη μετά την ελάττωση των βίαιων επεισοδίων στη Γάζα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και τις προσπάθειες που κατέβαλε η Χαμάς να περιορίσει” τις διαδηλώσεις, επεσήμανε ο Λίμπερμαν σε ανακοίνωσή του.

Την Τετάρτη ο υπουργός είχε ζητήσει να κλείσουν τα δύο περάσματα για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα.

Μια ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τον παλαιστινιακό θύλακα προκάλεσε υλικές ζημιές στην πόλη Μπέερ- Σέβα στο νότιο Ισραήλ σε μια περίοδο που η ένταση έχει οξυνθεί μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.

Όμως η Χαμάς καταδίκασε την εκτόξευση αυτή επισημαίνοντας ότι απορρίπτει “όλες τις ανεύθυνες απόπειρες” να αποδυναμωθούν οι μεσολαβητικές προσπάθειες της Αιγύπτου για την επίτευξη μακροχρόνιας εκεχειρίας.

Εξάλλου, αν και μετά τις 30 Μαρτίου πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά διαδηλώσεις στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, οι αξιωματούχοι της Χαμάς απέτρεπαν τον τελευταίο καιρό τους Παλαιστίνιους να πλησιάζουν τον φράχτη που χωρίζει τις δύο περιοχές.

Την Τετάρτη το Ισραήλ ανέστειλε επίσης την καθημερινή παράδοση καυσίμων στον κεντρικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γάζα, η τροφοδοσία του οποίου διασφαλίζεται συνήθως χάρη σε μια συμφωνία υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ.

“Η απόφαση να επαναληφθούν οι παραδόσεις καυσίμων από το Κατάρ έχει προς το παρόν παγώσει και θα επανεξεταστεί σε μερικές ημέρες ανάλογα με τα γεγονότα”, επεσήμανε το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

Ο Νετανιάχου ανέστειλε την κατεδάφιση ενός χωριού Βεδουίνων στη Δυτική Όχθη

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέστειλε μέχρι νεοτέρας την κατεδάφιση Χαν αλ Αχμάρ, ενός χωριού Βεδουίνων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η τύχη του οποίου είχε απασχολήσει τη διεθνή κοινότητα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του.

“Στόχος είναι να δώσουμε μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις και τις προτάσεις που λάβαμε από διάφορες πλευρές, περιλαμβανομένων αυτών των τελευταίων ημερών”, επεσήμανε το γραφείο του Νετανιάχου.

Το Χαν αλ Αχμάρ, με 173 κατοίκους, βρίσκεται ανατολικά της Ιερουσαλήμ μεταξύ δύο εβραϊκών οικισμών και αποτελείται από πρόχειρα καταλύματα. Χτίστηκε χωρίς την άδεια των ισραηλινών αρχών που, όπως τονίζουν οι Παλαιστίνιοι, είναι αδύνατον να χορηγηθεί.

Τον Μάιο το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ είχε δώσει εντολή το χωριό αυτό να κατεδαφιστεί και οι ισραηλινές αρχές είχαν δώσει διορία στους κατοίκους του Χαν αλ Αχμάρ ως την 1η Οκτωβρίου για να το εγκαταλείψουν.

Η τύχη του χωριού αυτού είχε προκαλέσει την ανησυχία κάποιων χωρών, μεταξύ των οποίων και οκτώ μελών της ΕΕ, οι οποίες είχαν ζητήσει τον Σεπτέμβριο από το Ισραήλ “να αναθεωρήσει την απόφασή του”.

Την Τετάρτη ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προειδοποίησε το Ισραήλ ότι “μια αναγκαστική εκκένωση” του Χαν αλ Αχμάρ ενδέχεται να αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Μέχρι τώρα οι κάτοικοι του χωριού αρνούνταν να το εγκαταλείψουν, αναγκάζοντας τις δυνάμεις ασφαλείας να προετοιμαστούν για να το κατεδαφίσουν.

Η απομάκρυνση του χωριού αυτού, καταγγέλλουν ακτιβιστικές οργανώσεις, θα επιτρέψει να δημιουργηθεί ένας μεγαλύτερος χώρος για την ανέγερση εβραϊκών οικισμών κοντά στην Ιερουσαλήμ, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους Παλαιστίνιους να διατηρήσουν την εδαφική συνέχεια στη Δυτική Όχθη, όπου επιθυμούν να δημιουργήσουν το κράτος τους.

Οι ισραηλινές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι πρόκειται να μεταφέρουν τους κατοίκους του χωριού σε μια περιοχή 12 χιλιόμετρα πιο μακριά, κοντά στο παλαιστινιακό χωριό Αμπού Ντις.

Ο νέος χώρος είναι δίπλα σε μια χωματερή και οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι η αναγκαστική μεταφορά των κατοίκων παραβιάζει το διεθνές δίκαιο που αφορά τις κατεχόμενες περιοχές.

 

πηγή   ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα