Το Ιράν ανακοίνωσε ότι κατασκεύασε τον πατέρα όλων των βομβών (FOAB)

Ότι το Ιράν, διαθέτει «τον πατέρα όλων των βομβών», που επισκιάζει το ισχυρότερο συμβατικό βλήμα του αμερικανικού οπλοστασίου, υποστήριξε ηγετικό στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας του Ιράν, ταξίαρχο Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ, τη βόμβα παρήγγειλαν οι Φρουροί της Επανάστασης.

«Μετά από πρόταση της Πολεμικής Αεροπορίας των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης η αμυντική βιομηχανία κατασκεύασε μια βόμβα δέκα τόνων. Αυτές οι βόμβες είναι στη διάθεσή μας. Μπορούν να τις ρίξουν αεροσκάφη τύπου Ilyushin και είναι εξαιρετικά καταστροφικές», τόνισε, σύμφωνα με το δίκτυο Preess TV, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τις δυνατότητες του βλήματος.

Ο Χατζιζαντέχ συνέκρινε τον «πατέρα όλων των βομβών», όπως αποκάλεσε το βλήμα,  με την αμερικανική βόμβα GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast Bomb (MOAB), γνωστή ως «μητέρα όλων των βομβών», η οποία ζυγίζει 9,8 τόνους και έχει ισχύ ισοδύναμη με 11 τόνους ΤΝΤ. Ξένα πρακτορεία σημειώνουν ότι ο Ιρανός αξιωματικός έσπευσε να υπογραμμίσει το βάρος του νέου ιρανικού βλήματος και όχι την καταστροφική του δύναμη.

Η αμερικανική θερμοβαρική βόμβα GBU-43 δημιουργήθηκε το 2003.

ρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα πεδία των μαχών τον περασμένο Απρίλιο στο Αφγανιστάν, προκειμένου να ισοπεδώσει ένα υπόγειο δίκτυο τούνελ του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» σε ορεινή περιοχή της επαρχίας Νανγκαρχάρ.

Το νέο ιρανικό βλήμα, ωστόσο, δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει μια διαμάχη για την πατρότητα του ονόματος, καθώς η Ρωσία διαθέτει ήδη μια πανίσχυρη συμβατική βόμβα γνωστή ως «Πατέρας Όλων των Βομβών (FOAB)».

Η τερατώδης βόμβα του Πούτιν  λέγεται ότι είναι τέσσερις φορές ισχυρότερη από την αμερικανική GBU 43B

Η ρωσική βόμβα, γνωστή επισήμως ως Θερμοβαρική Βόμβα Αυξημένης Ισχύος (Aviation Thermobaric Bomb of Increased Power), δοκιμάστηκε για πρώτη φορά επιτυχημένα το 2007 με εντυπωσιακά αποτελέσματα για μη πυρηνική συσκευή, εκλύοντας κατά την έκρηξή της ενέργεια ίση με 44 τόνους ΤΝΤ. Η βόμβα αυτή εκρήγνυται στον αέρα εξαϋλώνοντας τους στόχους, ισοπεδώνοντας κτίρια κι αφήνοντας πίσω της ένα σεληνιακό τοπίο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα