Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση αυτοκτονίας στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε χθες στην ανατολική Λιβύη εναντίον των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα του ανατολικού τμήματος της χώρας.

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων άμαχοι, στην επίθεση που είχε στόχο σημείο ελέγχου δυνάμεων πιστών στον Χάφταρ, στην είσοδο της πόλης Ατζνταμπίγια, 840 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, σύμφωνα με πηγή του νοσοκομείου της πόλης.

Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το προπαγανδιστικό του όργανο Amaq, το ΙΚ δηλώνει πως ένας καμικάζι ονόματι Αμπού Κουντάμα αλ-Σάεϊχ, ανατινάχθηκε με το αυτοκίνητό του σε σημείο ελέγχου των δυνάμεων του Χάφταρ, σκοτώνοντας ή τραυματίζοντας 19 από αυτούς.

Ο στρατηγός Φάουζι αλ Μανσούρι, υψηλόβαθμος τοπικός αξιωματούχος ασφαλείας στην Ατζνταμπίγια, είχε δηλώσει πως στα θύματα περιλαμβάνονταν άμαχοι. «Διέρχονταν από το σημείο την ώρα της επίθεσης», είπε και πρόσθεσε πως το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο καμικάζι μετέφερε ισχυρό φορτίο εκρηκτικών.

Πρόκειται για τη δεύτερη παρόμοια επίθεση σε λιγότερο από έναν μήνα στην περιοχή αυτή της Λιβύης. Μια πρώτη επίθεση αυτοκτονίας, την ευθύνη για την οποία είχε επίσης αναλάβει το ΙΚ, είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι στις 9 Μαρτίου, 60 χιλιόμετρα νότια της Ατζνταμπίγια.

Παρά την απώλεια του προπυργίου του, της Σύρτης, στο βόρειο τμήμα της χώρας, τον Δεκέμβριο του 2016, το ΙΚ παραμένει ενεργό κυρίως στην κεντρική και ανατολική Λιβύη.

Στη Λιβύη μαίνεται διαπάλη εξουσίας και υπάρχει χρόνια έλλειψη ασφάλειας μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Διοικείται από δύο αντίπαλες αρχές. Στην Τρίπολη, από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και από ένα παράλληλο υπουργικό συμβούλιο που έχει εγκατασταθεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας και υποστηρίζεται από τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, επικεφαλής του αυτoαποκαλούμενου Εθνικού Στρατού της Λιβύης (ANL).

AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα