Το ΗΒ δεν θα συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ κατά τη μεταβατική περίοδο

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου ωστόσο ενδέχεται «κατ’ εξαίρεση» και μόνο με ειδική «πρόσκληση» να συμμετάσχει σε συγκεκριμένες συζητήσεις. Αυτό ξεκαθάρισαν η Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας και προεδρεύουσα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για το τρέχον εξάμηνο και ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας του σημερινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, κατά το οποίο υιοθετήθηκε η διαπραγματευτική θέση της ΕΕ για τη μεταβατική περίοδο, ο Μ. Μπαρνιέ ανέφερε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αυτό που αποφάσισε να φύγει από την ΕΕ και η επιλογή του αυτή έχει επιπτώσεις στη διαδικασία λήψης αποφάσεων», εξηγώντας ότι εφόσον υπάρχει όμως ανάγκη για «συγκεκριμένες διαβουλεύσεις» για αποφάσεις που αφορούν το ΗΒ, ενδέχεται να κληθεί να συμμετάσχει «κατά περίπτωση».

«Εάν το αποφασίσουμε θα καλέσουμε το ΗΒ να συμμετάσχει κατ’ εξαίρεση», συμπλήρωσε και η Ε. Ζαχαρίεβα.

Ερωτηθείσα σχετικά με το πόσο δεσμευτική είναι η ημερομηνία λήξης της μεταβατικής περιόδου, ήτοι η 31η Δεκεμβρίου 2020 που προτείνει η ΕΕ, η Εκατερίνα Ζαχαρίεβα τόνισε ότι τα κράτη-μέλη ζήτησαν μια «συγκεκριμένη ημερομηνία», ωστόσο σημείωσε ότι ενδεχομένως να υπάρξει κάποιου είδους «ευελιξία» εάν κριθεί αναγκαίο, μόνο με την ομόφωνη απόφαση και των 27 κρατών-μελών.

Από την πλευρά του, ο Μ. Μπαρνιέ διευκρίνισε ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός» να συνεχίζεται η «αβεβαιότητα» που έχει ούτως ή άλλως επιφέρει το Brexit.

Τέλος, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit υπογράμμισε ότι κατά τη μεταβατική περίοδο, το ΗΒ θα μπορεί να διεξάγει διαβουλεύσεις σε ό,τι αφορά τις διεθνείς συμφωνίες εμπορίου που θα πρέπει να συνάψει μετά το Brexit, ωστόσο δεν θα μπορεί να τις εφαρμόσει, παρά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ.

Το Λονδίνο καλωσορίζει τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τους όρους της μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit

Η Βρετανία καλωσόρισε τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους όρους της μεταβατικής περιόδου 21 μηνών την ερχόμενη χρονιά μετά το Brexit, δήλωσε ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, τονίζοντας ότι οι θέσεις των δύο πλευρών ήταν ευθυγραμμισμένες.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού τόνισε στους δημοσιογράφους ότι παραμένει κάποια απόσταση μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου για περισσότερα από ένα θέματα της συμφωνίας για το «μεταβατικό status quo».

 

πηγή   ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα