Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, διέγραψε τον Πολωνό ευρωβουλευτή Σάριους – Βόλσκι

Διεγράφη σήμερα από τις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ο Πολωνός ευρωβουλευτής Γιάτσεκ Σάριους-Βόλσκι, λόγω της αιφνιδιαστικής υποψηφιότητας που έθεσε για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η υποψηφιότητα του Σάριους-Βόλσκι προωθήθηκε από την πολωνική κυβέρνηση που αρνείται να υποστηρίξει τον απερχόμενο πρόεδρο, τον Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος είναι ο επίσημος υποψήφιος του ΕΛΚ.

Η Πολωνία, οι σχέσεις της οποίας με τις Βρυξέλλες περνούν κρίση μετά την ανάρρηση στην εξουσία του συντηρητικού, εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), προκάλεσε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, προτείνοντας τον ευρωβουλευτή Σάριους-Βόλσκι για την προεδρία του Συμβουλίου. Ο συμπατριώτης του, ο Ντόναλντ Τουσκ, έχει τη στήριξη των περισσότερων άλλων χωρών, όχι όμως και της πατρίδας του.

«Λυπάμαι βαθύτατα για την απιστία και την έλλειψη σεβασμού εκ μέρους του κ. Σάριους-Βόλσκι» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΚ, ο Γάλλος Ζοζέφ Ντολ, ανακοινώνοντας την απομάκρυνσή του από τη θέση του στην πολιτική ομάδα, μετά από μια συνάντηση με τον ευρωβουλευτή για την παροχή «εξηγήσεων».

Ο Σάριους-Βόλσκι, που ήταν μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, δήλωσε στην πολωνική τηλεόραση ότι παραιτήθηκε από το αξίωμά του «λόγω της παρούσας κατάστασης».

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η επανεκλογή του Τουσκ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη του 2014, δεν αναμένεται να απειληθεί λόγω της αντίδρασης της κυβέρνησης της χώρας του, δεδομένου ότι φαίνεται πως οι περισσότερες χώρες-μέλη της ΕΕ αλλά και το ΕΛΚ εξακολουθούν να εκφράζουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.

Την Πέμπτη, στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επικεντρωθούν στο θέμα της εκλογής του προσώπου που θα αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους επόμενους 30 μήνες. Για την εκλογή του Τουσκ απαιτείται ειδική πλειοψηφία και όχι ομοφωνία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Βίτολντ Βατσικόφσκι επέμεινε σήμερα ότι για τη χώρα του υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος, και αυτός δεν είναι ο Τουσκ. Ο Σάριους-Βόλσκι «είναι ο υποψήφιός μας, είναι ο μοναδικός Πολωνός υποψήφιος για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δεν υπάρχει άλλος Πολωνός υποψήφιος» διαβεβαίωσε.

Νωρίτερα πάντως, ο Σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αν και προερχόμενος από άλλη πολιτική ομάδα, εξέφρασε την υποστήριξή του στον Τουσκ. Επίσης, η Τσεχία και η Σλοβακία, χώρες που τάσσονται στο πλευρό Πολωνίας όσον αφορά την αντίθεσή της στο θέμα της υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, εμφανίστηκαν επιφυλακτικές απέναντι στην υποψηφιότητα του ευρωβουλευτή. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την έλλειψη υποστήριξης στον Σάριους-Βόλσκι ο Βατσικόφκσι απάντησε ότι «δεν τον ενδιαφέρει ποιος τον υποστηρίζει» επιμένοντας ότι αυτός είναι ο υποψήφιος της χώρας του. Εξάλλου, ο ηγέτης του PiS, ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, είπε ότι ο Τουσκ είναι ο υποψήφιος «της Άγγελα Μέρκελ, είναι ο Γερμανός υποψήφιος», σε μια συνέντευξη που πρόκειται να δημοσιευτεί στην εφημερίδα Gazeta Polska.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα